Är det här lågprisgiganten Costco ska öppna i Sverige?

Costco e-handel USA
Är det här lågprisgiganten Costco ska öppna i Sverige?

Foto: Google Maps / TT

Tobias Blixt

Reporter

Arninge är platsen som spås vara det hetaste alternativet när lågprisjätten kommer till Sverige.

Amerikanska lågprisgiganten Costco planerar att komma till Sverige. Det kunde Breakit avslöja under gårdagen. Samtidigt är detaljerna om lanseringen få – exempelvis spekuleras det nu flitigt i var kedjan skulle kunna tänka sig en etablering.

Costco har hittills gjort få undantag från sin strategi att etablera sig i städer med en befolkning på över 1 miljon invånare. Det talar så klart för Costco siktat in sig på Stockholms-området.

Strax efter Breakits avslöjande rapporterade tidningen Fastighetsvärlden att lågprisvaruhuset hade nobbat både Kungens Kurva och Barkarby i sin jakt efter mark för etableringen. Båda är stora handelsområden söder respektive norr om Stockholm.

Anledningen till att Costco tackat nej till föreslagen mark uppges ha varit att köpkraften i närområdet inte ansetts vara tillräckligt stark. 

Istället menar Fastighetsvärlden att Arninge just nu är det hetaste tipset för en etablering. Handelsområdet som ligger i Täby kommun i nordöstra Stockholm, och nära både Åkersberga och Vallentuna, passar väl in i Costcos planer enligt Fastighetsvärlden, som också uppger att bolaget i första hand letar mark för att bygga nytt. Det har tidigare florerat rykten om att även Ikea planerar att öppna ett varuhus i Arninge. 

I november förra året rapporterade Stockholmdirekt att flera butiker i Arninge kommer att stänga på grund av en större renovering. Bland de som försvinner är Ica och Jula, båda tänkbara konkurrenter till Costco. 

Samtidigt var fastighetsägaren Genesta, som 2017 köpte de båda lokalerna, hemlighetsfulla och kunde inte ge några detaljer om planerna för lokalerna.

Så här är tanken att det ska se ut i Arninge framöver. Foto: Press

“Det kommer ske förändringar i den byggnaden. Jag kan inte gå in på några detaljer tyvärr”, sade Elias Söderström, på Genesta till tidningen då.

När Breakit kontaktar honom ber han att få frågorna på mejl. Några timmar senare blir svaret, på bland annat frågan om Costcos eventuella etablering i området, att han har för full upp just nu.

"Tack för ditt mail och för att du visar intresse för vårt projekt i Arninge. Sitter just nu helt uppbokad med årsbokslut och ber att få återkoppla till dig efter helgen". 

Täby kommun har tidigare meddelat att man har storslagna planer för Arninge. Tanken är att området, som i nuläget mest består av företagspark och ett gäng köplador mer eller mindre i skogen, ska bli vad som beskrivs som "ett nytt regionalt centrum" i norra Stockholm, med 20.000 nya bostäder och 20.000 nya arbetsplatser.

Costco har avböjt att kommentera en eventuell etablering i Sverige, med hänvisning till att man som standard inte går ut med information om nya varuhus förrän två-tre månade före öppning. 

Läs fler artiklar
LÄS MER