Sök

Så stor (eller liten) är Anders Borgs startup-offensiv

LendifyLysafintech

Den tidigare finansministern Anders Borg på Breakit och Finanslivs event Fintech Stockholm 2018. Foto: Tor Johnsson

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Den forne finansministerns investeringar har precis blivit kartlagda.

Anders Borg kom i somras ut som startup-investerare, inom den heta nischen fintech – alltså finansiella bolag som vill skaka om marknaden med ny teknik.

“Jag tycker det är roligt att investera i små, snabbväxande bolag. Det finns ett antal spännande svenska inom fintech som jag kan vara med och bidra till och där företagen kan vara en del av den här stora förändringsprocessen som pågår just nu”, sade Anders Borg under Almedalsveckan.

Att få in ett tungt namn som Anders Borg kan givetvis betyda en hel del för en startup när det kommer till kontaktnät. Tidigare toppolitiker brukar fungera som effektiva dörröppnare.

Men hur stort ägande den forne finansministern har i de fyra bolag som han hittills har investerat i har varit höljt i dunkel.

Nu har Di Digital grävt fram svaret i tre av företagens aktieböcker.

# Regily: Anders Borg äger 1 procent av företaget, en aktiepost som är värderad till omkring 700.000 kronor.

# Lysa: Anders Borg äger 0,3 procent av företaget, en aktiepost som är värderad till omkring 500.000 kronor.

# Dicopay: Anders Borg äger 2 procent av företaget, en aktiepost som är värderad till omkring 520.000 kronor.

Rådet: Ha kassa för 24 månader

Hur mycket Anders Borg de facto betalat för sitt ägande framgår inte av Di Digitals artikel, inte heller ägandet i Lendify.

Till tidningen säger Anders Borg att han nu förbereder sina portföljbolag på sämre tider, något som kan påverka tillgången till kapital för startups som inte är lönsamma.

”Den allmänna riskmiljön har förändrats, om man uttrycker sig försiktigt. Där har jag tryckt på att de bör försäkra att de har sin finansiering klar för de kommande 18 till 24 månaderna", säger Anders Borg till Di Digital.

Läs mer