Kings anställda får inte uttala sig efter jättebudet från Activision

Kings anställda får inte uttala sig efter jättebudet från Activision

Kings presstalesperson Martin Bunge-Meyer. FOTO: Peter Olofsson, LTU Business AB

Breakit

Svenska King är på väg att köpas upp av den amerikanska speljätten Activision Blizzard. Anställda som Breakit har varit i kontakt med vittnar om en spänd stämning på kontoret - men ledningen låter dem inte prata med journalister.

Efter tisdagens bud på King har Breakit varit i kontakt med anställda på företaget som berättar om en oro för vad som nu ska hända, när företaget övergår i amerikansk ägo. Ingen vill dock träda fram med namn.

När vi svänger förbi Kings kontor på Sveavägen i Stockholm för att prata med spelföretagets anställda möts vi dock av tystnad.

Personalen har fått besked av ledningen om att det är PR-avdelningen som gäller för mediekontakter. Efter tio minuter blir vi avvisade från kontorsbyggnaden helt och hållet.

“Jag tycker faktiskt inte att det är särskilt schyst att ni kommer hit och hugger tag i folk utanför hissen och försöker få folk att uttala sig”, säger bolagets presstalesperson Martin Bunge-Meyer.

Att bolaget inte låter personalen uttala sig förklarar Martin Bunge-Meyer med att beskedet är så nytt.

“Det är ett känsligt läge nu. Vi har inte hunnit informera de anställda ordentligt än. Det sker inte förrän i eftermiddag”, säger han till Breakit vid lunchtid på tisdagen.

Kommer alla jobb att stanna kvar i Sverige eller kommer ni flytta någon del av verksamheten till USA?

“Det kan jag såklart inte kommentera nu”, säger Martin Bunge-Meyer.

Senare motiverar han företagets agerande på följande vis i ett mejl:

"Det är vanligt vid denna typ av affärer att man begränsar antalet talespersoner eftersom regelverket kring informationsgivning till press och aktiemarknad är mycket omfattande, och vi kan inte begära att alla våra medarbetare ska sätta sig in i det", skriver han till Breakit.

Det stämmer dock inte att reglerna om informationsgivning hindrar anställda i ett börsnoterat företag att uttala sig överhuvudtaget. Knäckfrågan gäller om huruvida det handlar kurspåverkande uttalanden.

Svar på frågor kring hur det känns och hur stämningen är bland personalen betraktas generellt sett inte som kursdrivande information.

Fotnot: Breakit låter alla intervjupersoner se sina citat innan publicering, om de vill. Vi låter också intervjupersoner bestämma själva om de vill vara med på bild och om de vill medverka med namn eller anonymt.

Läs fler artiklar
LÄS MER