Sök

Staffan Helgesson: "Tråkigt att ett oberoende storbolag försvinner"

KingCreandum

Jessica Stark, Oskar Burman och Staffan Helgesson. Foto: SUP46, Sanna Wolf-Watz och Anders Broberg/Flickr.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Reaktionerna från branschen är inte enbart positiva efter budet på King. Här ger fyra branschprofiler sin syn på vad affären betyder för den svenska startupindustrin.

Staffan Helgesson, som är partner på Creandum, är kluven till att King sannolikt köps upp av den amerikanska speljätten Activision Blizzard. Det negativa är enligt honom att det försvinner ett såpass stort och oberoende techbolag i Europa.

“Å ena sidan är det ett väldigt bra betyg åt grundarna och svenska ekosystemet. Å andra sidan tycker jag att det är synd, för det är viktigt att vi har kvar vad vi kallar hangarfartyg, alltså onoterade bolag som kan fortsätta vara motorer i ekosystemet, investerare och köpare av andra mindre bolag,” säger han.

Staffan Helgesson tycker att affären understryker att europeiska storbolag måste inse att spelplanen har förändrats - att man kan inte längre kan ta fram framtidens produkter enbart med egen forskning och utveckling.

“Det hinner man inte, utan man måste jobba med både egen produktutveckling och uppköp. Europeiska bolag är inte med i matchen utan man tror att man ska utveckla allt internt. Så fungerar inte världen i dag, det går alldeles för snabbt", säger han.

Hur kan affären påverka andra i branschen?

“Jag tror att det till största del har en positiv effekt för att många som tjänar pengar på King kommer att investera dem i andra småbolag.”

Hur stor är den här affären historiskt?

”Nu är de redan noterade, så man måste se till att jämföra äpplen och äpplen men jag tror att den här affären är störst oavsett. Det som kan konkurrera är väl när Skype såldes till Microsoft för omkring 8,5 miljarder dollar.”

Per Roman, medgrundare till investmentbanken GP Bullhound, är väldigt positiv till Kings jätteaffär.

”Det är en win-win för bolagen. King är världsledande inom mobilspel medan Activision dominerar på konsol och PC”, säger han.

Per Roman är övertygad om att affären kommer ha en positiv effekt på hela den svenska techscenen. 

”Absolut, en stor del av kapitalet från den här affären kommer säkert att leta sig vidare ner i det svenska ekosystemet. Merparten som säljer är unga människor som garanterat vill fortsätta jobba och investera i branschen”, säger han.  

Jessica Stark som är grundare och vd för startuphubben SUP46 hoppas att affären kommer att leda till många återinvesteringar i det svenska ekosystemet.

“Sen får man se vad som händer med grundarteamet och alla andra fantastiska människor på King. Med tanke på storheten i affären hoppas jag att många kommer att hoppa in i nya konstellationer och att vi kommer se många fantastiska nya startups,” säger hon.

Oskar Burman, Sverigechef på spelbolaget Rovio, som utvecklat mobilsuccén Angry Birds, hoppas också få se en återinvestering i nya spelstartups i Sverige.

"Än så länge har vi inte sett mycket av pengarna från Mojangs försäljning gå tillbaks in i nya startups, men jag är mer hoppfull att så ska ske från King-affären. Det finns många intressanta spelbolag runt om landet som haft utmaningar med att attrahera kapital tidigare", säger han.

Stärker den här typen av storaffärer Sverige som spelnation?

“Sverige har redan ett mycket bra rykte som spelland runt om i världen, och detta stärker möjligtvis det ytterligare. Men intressantare är att Activision Blizzard nu får en närvaro i Sverige. Jag har länge misstänkt att dom velat in här på grund av all kompetens som finns, men trodde knappast det skulle ske på detta storskaliga sätt. De blir den näst största spelarbetsgivaren i Sverige över en natt", säger Oskar Burman.

Jon Mauno Petterson och Stefan Lundell bidrog med rapportering till den här artikeln.

Läs mer