Sök

Uber anklagas för skattefusk: “Drabbar de seriösa företagen”

Uber

Foto: AP Photo/Eric Risberg,File/Uber.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Taxiförbundet anklagar Uber för allvarligt redovisningsfusk.

Anklagelserna från Taxiförbundet handlar om påstått fusk med taxameter och kvittoredovisning. Eftersom konkurrensen riskerar att snedvridas i branschen har man anlitat ett säkerhetsföretag för att granska taxiutmanaren, skriver DN.

“Det här handlar om regelrätt skattefusk som de möjliggör med sin modell och det drabbar de seriösa taxiföretagen”, säger Claudio Skubla, vd på Svenska Taxiförbundet, till tidningen.

Taxiförbundet har tidigare varit högljutt i sin kritik mot den kontroversiella tjänsten Uber pop, som byggde på att privatpersoner kunde köra kunder mot betalning i sina egna bilar. Uber pop stängdes ned 2016 – efter att ett stort antal av tjänstens förare blivit dömda för olaglig taxitrafik.

Precis som med Uber pop står säkerhetsbolaget Gothia Protection Group, GPG, bakom den nya granskningen.

Efter 112 testkörningar med Uber konstaterar säkerhetsbolaget att summan som föraren redovisar i taxametern efter resan endast i 19 fall stämmer överens med resans egentliga pris, skriver DN. Åtta av tio chaufförer har knappat in ett “avsevärt lägre pris” i taxametern än vad kunden har betalat.

Ubers talesperson meddelar att bolaget ännu inte fått ta del av rapporten men att de påstådda felaktigheterna "tas på allvar". 

Läs mer