Sök

Tobii-grundaren: Ett kvitto på att det var rätt att köpa Dynavox

TobiiVREyetracking

Tobiis medgrundare och vd Henrik Eskilsson. Foto: Pressbild

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Ögonstyrningsbolaget Tobii går som tåget. Mest positiv har utvecklingen varit i Tobii Dynavox, som sysslar med hjälpmedel för funktionsnedsatta människor.

I maj förra året köpte Tobii den amerikanska konkurrenten Dynavox. I och med tisdagens delårsrapport får aktieägarna för första gången svart på vitt se hur det har gått sedan uppköpet.

Tobii Dynavox är den delen av verksamheten som riktar sig mot människor med olika funktions- och kommunikationsnedsättningar. Den står för närmare 80 procent av bolagets totala omsättning.

Omsättningen i Dynavox har med 35 procent jämfört med motsvarande period förra året. I kronor och ören handlar det om en ökning från 135 miljoner kronor till 182 miljoner kronor.

Börsen gav också Tobii tummen upp. Vid 10-tiden på tisdagen hade kursen stigit med 5 procent.

“Det är nu för första gången över ett år sedan vi köpte upp Dynavox, så nu kan man jämföra med förra året och se hur positivt den delen av verksamheten har utvecklats. Den här rapporten visar en bra försäljningstillväxt och bra utveckling av rörelseresultatet sedan uppköpet. Det är ett kvitto på att det var ett bra förvärv”, säger bolagets medgrundare och vd, Henrik Eskilsson.

Trots den positiva utvecklingen i huvuddelen av verksamheten går bolaget fortfarande inte med vinst.

Anledningen är att Tobii fokuserar på att expandera till nya marknader och målgurpper. Vi har tidigare rapporterat om bolagets nya produkter som riktas mot konsumentprylar som datorer och virtual reality-brillor.

Det är där de stora kostnaderna fortfarande ligger, och kommer fortsätta ligga, enligt Henrik Eskilsson.

“Den delen av verksamheten är i en tidigare fas rent kommersiellt. Där kommer vi att behöva fortsätta investera mycket under flera års tid innan vi når break even”, säger han.

I dagsläget verkar datorspelsmarknaden inte tillräckligt mogen för ögonstyrning för att bolaget ska kunna kapitalisera på det.

Ett av problemen, enligt Henrik Eskilsson, är att det fortfarande saknas spel som stödjer Tobiis hårdvara.

“Det kommer ta tid innan det finns riktigt många spel som stödjer vår teknologi. Än så länge passar vår den bara för de allra bästa datorerna, men det håller på att ändras”, säger han.

Han tror dock att området på sikt kommer att bli väldigt bra för Tobii.

“Vi har långsikta investeringsplaner framförallt inom dataspel men även inom VR. VR-marknaden är dock en marknad som fortfarande måste växa fram”, säger Henrik Eskilsson.

Läs mer