Här är Bill Gates nyårslöften – och de handlar inte om träning

Här är Bill Gates nyårslöften – och de handlar inte om träning

Foto: Istock och TT.

Sara Lindmark

Reporter

Microsoft-grundaren Bill Gates har ett tydligt nyårslöften inför 2019. Det handlar delvis om hälsa – men knappast om hans egen.

Miljardären, filantropen och Microsoft-pappan Bill Gates brukar inte avlägga några nyårslöften. Han brukar dock alltid reflektera över det gångna året – vad är han nöjd med och vad kunde han gjort bättre? 

Som 63-åring går tankarna i andra banor än när han var 25, skriver han i en bloggpost

"Fortfarande utvärderar jag kvaliteten på mitt arbete. Men jag ifrågasätter också saker om mitt liv. Avsatte jag tillräckligt med tid till familjen? Lärde jag mig nya saker? Utvecklade jag nya vänskapsrelationer och fördjupade jag gamla? Frågor som jag hade skrattat åt som 25-åring, men ju äldre jag blir, desto meningsfullare blir de". 

Och för 2019 har han faktiskt ett löfte.

"Även om jag inte har varit mycket för nyårslöften så har jag alltid tyckt om att sätta tydliga mål och göra planer för att uppnå dem. Med åldern har jag förstått att det är ungefär samma sak", skriver Bill Gates i en bloggpost

2019 lovar Bill Gates att dedikera åt två saker. Han ska studera och fundera över hur teknik kan påverka två huvudsakliga områden i våra liv. Ett av dem är balansen mellan integritet och innovation inom hälsa och utbildning. 

Hur kan vi få data om vilka skolor som är bäst på att undervisa låginkomststudenter eller vilka läkare som erbjuder bäst vård för rimligast pris, utan att tumma på människors integritet?

"I åratal har vi pratat om den stora påverkan som teknik kan ha på utbildning. Människor har rätt att vara skeptiska, men jag tror att vi äntligen har kommit till en punkt där vi kan börja leverera på löftena", skriver han. 

I bloggposten reflekterar Bill Gates över 2018 och skriver att vissa framsteg han hoppades på har låtit vänta på sig. Han trodde till exempel att världen skulle vara steget närmare att utrota polio, men istället ökade antalet sjukdomsfall under året.

Han skriver även långt om alzheimers sjukdom. Det har visserligen gjorts framgångsrika forskningsstudier för att hitta ett botemedel, men fortfarande saknas effektiva kliniska prövningar och fokus från globala ledare i regeringsposition.

"Jag har en tro på att innovation kan rädda liv och förbättra allas välmående. Många människor underskattar hur mycket innovation kan förbättra livet", skriver Bill Gates. 

Läs fler artiklar
LÄS MER