Sök

Psykologen Siri Helle: “Skärmar kan stärka vårt välbefinnande”

ApparDigitaliseringMobilapp

Foto: Istockphoto.com / Erik Ardelius

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Det finns många fördelar med mobiltelefoner enligt psykologen Siri Helle. Att fokusera på minimerad skärmtid är fel – istället handlar det om att optimera vår tid framför mobil, dator eller surfplatta.

Det digitaliserade samhället och allt vad det innebär med ständigt uppkopplade människor har mött många kritiska röster den senaste tiden. Riskerna med för mycket skärmtid är verkligen nutidens snackis.

Anders Hansen, överläkare i psykiatri, är en av personerna som har kritiserat människans bristande disciplin kring mobiltelefonen. I en artikel från december förra året förklarade han varför mobiltelefoner är så beroendeframkallande.

Samtidigt finns det de som hävdar att mobiltelefonen är ett kraftfullt verktyg som faktiskt kan få oss att må mycket bättre. Siri Helle, psykolog, författare och föreläsare, utkommer i dagarna med handboken “Smartare än din telefon”.

Hon tycker det är missriktat att fokusera på minimerad skärmtid. 

“Om man tittar på den forskning som finns så visar den att det finns massvis med användningsområden som kan stärka vårt välbefinnande. Det handlar inte i första hand om hur mycket vi använder våra skärmar, utan vad vi använder dem till”, säger hon.

Bland de många fördelarna lyfter hon exempelvis fram hur mobilen kan användas för att effektivisera vårt arbete, och hur det har skapat större möjligheter för oss att forma sociala relationer.

"Många tänker på mobiler som ett hot mot våra nära relationer, men det stämmer bara i de fall då man låter mobilen konkurrera ut umgänge här och nu", berättar hon.

"Om den används som komplement, för att upprätthålla och fördjupa relationen när man är ifrån varandra, så kan mobilen tvärtom stärka relationen."

Hon menar att vi istället borde fråga oss hur vi kan optimera vår skärmtid. Med det syftar hon bland annat på att träna bort digitala ovanor, som att konstant kolla mejlen samtidigt som man utför en arbetsuppgift. Men också vikten av att öka på det positiva användandet.

"Det har varit en period av vilda western när vi inte riktig vetat hur vi ska hantera den här tekniken. Nu börjar vi anpassa oss och hitta nya rutiner och sociala normer. Då är det viktigt att vi inte kastar ut barnet med badvattnet och blir teknikfientliga. Vi ska inte bara minimera riskerna med teknikutvecklingen, utan också maximera fördelarna."

I boken lyfter Siri Helle fram att mobilen är ett kraftfullt verktyg – men menar att vi hittills saknat en manual. Hon vill ge teknikföretag och allmänheten ett annat perspektiv på tekniken.

"Det finns många brister med hur tjänsterna utformas idag, med uppmärksamhetskrokar som mest skapar distraktion och tidsslöseri. Men samma krokar kan ju faktiskt användas för att stimulera lärande och gemenskap. Allt beror på hur vi använder dem och det är upp till oss vilken riktning utvecklingen tar."

Läs mer