Svenska entreprenörer tar hela prispallen för betalappar till Ipad

Svenska entreprenörer tar hela prispallen för betalappar till Ipad

T.H: Björn Jeffery, grundare av Toca Boca.

Jonas de Lange

Reporter

Svenska mobilspel tar guld, silver och brons på topplistan för betalappar till Ipads i USA.

Att Sverige är en stark appnation är ingen nyhet. Tidigare har vi till exempel skrivit om de svenska techbolagens framgångar på Iphone

Nu visar siffror från sajten App Annie att svenskgrundade bolag även toppar listan för antalet nedladdningar bland betalappar till Ipad i USA.

Förstaplatsen tar förvisso amerikanska Telltale Games med spelet Minecraft: Story Mode. Men spelet är en spinoff på det vanliga Minecraft-spelet som utvecklades av svenska Markus “Notch” Persson. Han har har numera sålt sitt bolag, Mojang, till Microsoft. Mojang tar förövrigt tredjeplatsen på listan med sin app Minecraft: Pocket Version.

Ipad-silvret går till spelutvecklaren Toca Boca med appen Toca Life: School. Appen går in i appserien Toca Life som även har titlarna som Toca Life: City och Toca Life: Town. Bolaget ägs av mediejätten Bonnier men har sedan starten drivits av Björn Jeffrey som har titeln medgrundare. Appföretaget har sitt huvudkontor i San Francisco.

Det kan också nämnas att King’s Candy Crush Saga och Candy Crush Soda Saga håller till på plats nummer fyra och fem på topplistan över mest inkomstbringande appar på Ipad i USA.

Läs fler artiklar
LÄS MER