Sök

Leksakskedjan Top-Toy i konkurs efter svag julhandel

leksaker

BR och Toys R Us. Foto: TT.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Bolaget bakom BR och Toys 'R' US i Norden kastar in handduken.

Top-Toy, som driver leksakskedjorna BR och Toys 'R' US i Norden, har försatts i konkurs under fredagen, kommunicerar bolaget.  Det sker efter vad som beskrivs som en "mycket nedslående julförsäljning" vilket innebär att den planerade rekonstruktionen inte kan fortsätta.

I slutet av november lämnade Top-Toy in en ansökan om rekonstruktion och planen godkändes av en domstol och långivarna strax före jul. Någon lösning på de finansiella problemen har dock inte identifierats och det blir nu istället ett konkursförfarande där så många tillgångar som möjligt ska säljas av. Breakit har tidigare rapporterat att 26 svenska butiker kan stängas. 

Att Top-Toy hamnat i den här situationen beskrivs bero på den ökade e-handeln, ett ökat antal konkurrenter och förändrade lekvanor bland barn. Under det senaste året har företaget gjort en rörelseförlust på 149 miljoner danska kronor.

Top-Toy driver 226 BR-butiker och 72 Toys R Us-butiker och har EQT som storägare.

Top-Toy redovisar i sin årsrapport ett negativt rörelseresultat på 149 miljoner danska kronor. Nettoförlusten uppgår till nästan två miljarder danska kronor och tyngs i hög grad av en goodwill-nedskrivning på 1,7 miljarder danska kronor.
 

Läs mer