Sök

E-krona och nätläkare – årets nyord har presenterats

KryE-kronaPixelgate

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

En rad ord kopplade till ekonomi och teknik har smugit sig in på Språkrådet och Språktidningens lista över årets 33 nyord.

Kraven för att ord ska kunna ta plats på listan är att de är både nya, men ändå etablerade i Svenskan. I år är det som vanligt flera ord kopplade till teknik med på listan, många lånade från engelskan.

”Det är så vi bildar den stora massan av nya ord, genom sammansättningar av befintliga ordled. Många ord handlar om ny teknik och när vi importerar själva tekniken så följer ofta engelskan med”, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språktidningen till TT via Dagens Industri.

Ett av tillskotten på listan är den så kallade e-kronan. Riksbankens planer på en digitala valuta som ska fungera som ett komplement till vanliga kontanter har därmed redan satt sitt spår i det svenska språket.

Bland nyorden hittar vi också explainer, dm:a, nätläkare, spårpixel och techlash.

Just nätläkare och spårpixlar har fått stort utrymme på Breakit under 2018. Vår granskning av nätläkarna i oktober visade att de lockade till hundratusentals läkarbesök, samtidigt som den klassiska vården inte märkte av någon avlastning.

Tidigare under året granskade vi dessutom hur Sveriges politiska partier använde sig av möjligheten att spåra besökare på deras hemsidor.

Här finns hela listan över årets nyord.

Läs mer