Sök

Spionglasögon och avlyssningapparater – hon gör Googles techprylar mindre läskiga

GoogleGoogle HomeHögtalare

Isabelle Olsson. Foto: AP Photo/Jeff Chiu, File & AP Photo/Seth Wenig

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Hur designar man en produkt avsedd för att lyssna så att människor vill ha den i sitt sovrum? Det var frågan som Isabelle Olsson var tvungen att hitta ett svar på när hon designade Googles Home-produkter.

Svenska Isabelle Olsson började sin bana som designer hos Google med att ta fram utseendet på de utskällda och ofta förlöjligade techglasögonen Google Glass.

I en lång intervju med Dagens Nyheter berättar Isabelle Olsson om hur det kändes att designa en av techvärldens mest utskällda produkter.

“Det var ett väldigt intressant kapitel. Något som jag, världen och företaget lärde sig mycket av. Det var vissa delar jag är stolt över, vissa delar som kunde ha gått mycket bättre”, säger hon till tidningen.

“Jag skulle kunna skriva en bok om hela erfarenheten. Allt var nytt, formfaktorn, ny teknik, ny interaktion. Det var egentligen inte en enda aspekt av det som folk kunde relatera till. Huvudsaken när man ska lansera något är att hitta balansen mellan det nya och något bekant.”

Glasögonen floppade, men Google insåg att det inte var designen som var felet. De fick bland annat kritik för att man kunde spela in sin omgivning, skriver DN, och de förbjöds på kasinon och myndigheter i USA. Isabelle Olsson fick därmed fortsatt förtroende hos techjätten.

Hon leder nu tre designteam på Google. Hennes senaste uppdrag vad att designa Google Home och Google Home mini, sökjättens svar på Amazons Echo-högtalare. Men det var också att hitta svaret på en riktigt klurig fråga.

Hur lyckas man få människor att installera mikrofoner i alla rum – mitt i en tech-lash?  En tid där människor, som jag själv, har valt att radera konton på sociala medier och där techjättarnas arbete många gånger ifrågasätts.

“Det viktigaste med den är att den är designad för kontexten där den är tänkt att fungera. Det som var så tydligt med designbriefen, med Mini, an assistant for every room. Om man säger "varje rum", då ska den kunna bo bredvid sängen där man har sina glasögon och en bok. För mig var det viktigt att den skulle passa in, kännas lugn, enkel”, säger Isabelle Olsson till DN.

Lösningen blev att designa någonting inte ser ut som ett föremål för spioneri, samtidigt som de visar tydligt när produkten är igång och lyssnar.

“Jag är ganska tydlig med att det är en högtalare och en mikrofon, säger Isabelle Olsson. När man interagerar med produkten slås ljusen på, och man får feedback – men när man inte använder den behöver den inte ens se ut som en teknikpryl i hemmet.“

Läs mer