Goldman Sachs köper svenskt - startar finanslabb i Stockholm

Goldman Sachs Pantor Börshandel
Goldman Sachs köper svenskt - startar finanslabb i Stockholm

FOTO: Richard Drew/AP/TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Den amerikanska bankjätten Goldman Sachs köper det svenska techbolaget Pantors plattform för värdepappershandel, som bland annat används av SEB. Nu vill investmentbanken bygga upp ett utvecklingslabb för fintech av världsklass i Sverige.

Affären innebär att Goldman Sachs tar över alla rättigheter till att använda Pantors teknik, men inte aktierna i det svenska företaget. Målet med samarbetet är att finansjätten tillsammans med Pantor ska ta fram nästa generations plattform för blixtsnabb börshandel.

För att nå dit ska Goldman Sachs bygga upp ett nytt fintech-labb på Pantors kontor i Stockholm, med målet att samla de skarpaste hjärnorna i branschen.

“Man skulle kunna säga såhär: Om du gillar sökmotorer, gå till Google. Om du gillar streamingtjänster, börja jobba på Spotify. Om du gillar tradingteknik - kom till oss. Det här labbet kommer att bli den bästa arbetsplatsen i Norden för utvecklare inom tradingteknologi. De andra kommer inte ha en chans med den typen av resurser som vi får nu.”, säger Pantors medgrundare Rolf Andersson.

Pantors teknik används av banker och börsoperatörer, till exempel SEB och Nasdaq Stockholm (Stockholmbörsen). Rent konkret handlar det om programvara som säkerställer att en transaktion verkligen har ägt rum och att det sker på ett snabbt och tillförlitligt sätt.

I och med överenskommelsen med Goldman Sachs ska det svenska företaget nu dubbla antalet medarbetare i Stockholm, från dagens 25. Rådgivare till Pantor i transaktionen var den svenska investmentbanken GP Bullhound.

“Det här innebär att vi successivt styr om allt vårt arbete mot Goldman Sachs. Exakt hur många vi är på plats i Stockholm kommer att variera en del över tiden, eftersom vi ser ett värde i att rotera personalen mellan de olika labb som Goldman Sachs har, i London, i New York och i Bangalore i Indien. Men vi kommer från och med nu successivt att nyanställa i Stockholm”, säger Rolf Andersson.

Parterna har valt att inte berätta hur mycket Goldman Sachs betalar för Pantors teknikplattform.

Ett inte helt ovanligt upplägg vid den här typen av överenskommelser är att köparen först tar över tekniken och sedan i nästa steg köper aktierna.

Det skulle i det här fallet kunna innebära att Pantor får ett par år på sig att avveckla sina befintliga kundåtaganden. I det skedet blir det enklare för Goldman Sachs att köpa upp själva bolaget Pantor.

Rolf Andersson vill inte kommentera Breakits frågor på den punkten.

Han berättar att samtalen med storbanken har pågått sedan ett halvår tillbaka och att kärnan i avtalet är att parterna kommer väldigt väl överens.

“Teknik är en sak. Men det stora värdet för Goldman Sachs är att få tillgång till teamet. Vi har frågat oss: Skulle vi passa ihop? Man måste känna varandra på pulsen. Jag tycker att vi har en mycket bra ömsesidig förståelse för vad som är viktigt, men också för vad som är svårt”, säger Rolf Andersson.

Pantor grundades 1999 av Rolf Andersson, Anders Furuhed och Ola Arvidsson, som alla har en bakgrund på börsoperatören OM, som senare blev OMX och ännu senare Nasdaq.

De tre grundarna är idag fortfarande majoritetsägare i Pantor, som förra året omsatte 31 miljoner kronor och gjorde 2 miljoner kronor i vinst.

Bolaget är alltså relativt litet - men nu med en samarbetspartner som är en av de största spelarna i världen.

“För min och mitt teams del kan man se det som att vi positionerar oss för en framtid där det kommer att vara viktigt att ha stora resurser. Jag tror att de stora investeringarna fortfarande ligger framför oss. Den som drar ner på investeringstakten kommer inte att klara sig”, säger Rolf Andersson.

Läs fler artiklar
LÄS MER