Sök

Ödesdag för Starbreeze – idag ger långivarna sin dom

Starbreeze

Starbreeze har haft en tuff resa utan mycket utväxling senaste året. OBS! Denna bild är manipulerad. Bildmontage av Breakit, baserat på pressbilder.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Teoretiskt kan hela räddningen av bolaget avbrytas, men rekonstruktören Lars Söderqvist är inte orolig.
“Det är relativt ovanligt att domstolen inte går på rekonstruktörens linje”, säger han.

Det var för tre veckor sedan som Starbreeze-aktien fullständigt imploderade på Stockholmsbörsen. Anledningen? Efter flera misslyckade satsningar ansökte bolaget om rekonstruktion.

Rekonstruktion är ett alternativ till konkurs, som bygger på att de aktörer som Starbreeze är skyldigt pengar går med på att skriva ned delar av skulderna för att rädda bolaget. På så sätt kan borgenärerna kanske få loss mer pengar än om Starbreeze bara skulle sättas i konkurs.

Fredagen 21 december kl 13 inleds ett så kallat borgenärssammanträde i Stockholms tingsrätt. Det innebär kortfattat att domstolen ska avgöra om det är värt att gå vidare med rekonstruktionen eller inte. Alla aktörer som Starbreeze har skulder till bjuds då in och rent teoretiskt kan de sätta käppar i hjulen för hela processen. Rekonstruktören Lars Söderqvist är dock inte speciellt orolig.

“Min bedömning är att det finns förutsättningar för en rekonstruktion. Det är relativt ovanligt att domstolen inte går på rekonstruktörens linje”, säger han.

Så vad kommer egentligen hända på mötet då? Måste aktiespekulanterna sitta i full beredskap vid sälj- och köpknappen?

Grunden för mötet är dels att borgenärerna ska delges information om rekonstruktionen, samt att de får möjlighet att ställa frågor till rekonstruktören.

“Det är ett bra tillfälle att beskriva hur läget ser ut och vad som ska göras framåt. På så sätt fyller det en funktion”, säger Lars Söderqvist.

Bolaget har sedan tidigare offentliggjort att man nu kommer dela upp företag i kärnverksamhet och icke-kärnverksamhet. Den senare delen kommer man försöka hitta externa partners att driva medan allt krut inom Starbreeze kommer läggas på kärnverksamheten – det vill säga den faktiska spelutvecklingen.

När kommer allt det här vara klart då?

“Det är oerhört svårt att veta med sex olika rekonstruktioner (koncernens dotterbolag genomgår separata rekonstruktioner reds.anm.). Det är absolut så att några av dem kommer kunna rekonstrueras men på moderbolagsnivå kommer det ta längre tid”, säger Lars Söderqvist.

Initialt har han tre månader på sig att hitta en lösning med alla borgenärer. Domstolen kan även tillåta en förlängning av rekonstruktionen, vilket alltså sannolikt kommer krävas.

Läs mer