Bara 10 procent av det svenska riskkapitalet går till kvinnor

riskkapital
Bara 10 procent av det svenska riskkapitalet går till kvinnor

Stina Honkamaa Bergfors, vd och medgrundare United Screens

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

En kartläggning som Dagens industri gjort visar att 90 procent av kapitalet investeras i bolag grundade av män.

För en knapp månad sedan fick entreprenören Stina Honkamaa Bergfors in nya friska miljoner till sin startup United Screens. Annars hör det till undantagen att en kvinnlig techentreprenör lyckas locka kapital från svenska riskkapitalister.

Förra hösten gjorde jag en kartläggning som visade på detta dystra faktum och nu kommer Dagens industri med en undersökning som visar att ingen förändring har skett under 2015.

DI:s granskning visar att bland de 106 företag som fått in kapital från investerarna under årets första nio månader är 93 procent av grundarna män. 94 bolag har enbart manliga grundare. Endast tolv bolag har en eller flera kvinnliga grundare. Endast tre av bolagen har enbart kvinnliga grundare. Av sammanlagt 227 grundare är bara 15 kvinnor.

I sammanställningen ingår Almi Invest, Vinnova, Northzone, Creandum, Moor, GP Bullhound, Industrifonden, Sting, Springfield och Chalmers Ventures.

”Vi försöker göra något åt det genom att jobba med våra egna fördomar. Samtidigt behöver vi titta på 100 bolag för att göra en investering och vi saknar en volym av kvinnliga entreprenörer. Sållningen är väldigt hård”, säger Northzones partner Pär-Jörgen Pärson till DI.

Läs fler artiklar
LÄS MER