Räntefesten slut – nu kommer första höjningen

Riksbanken
Räntefesten slut – nu kommer första höjningen

Festen med minusräntan närmar sig sitt slut. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Erik Wisterberg

Reporter

Riksbanken gav precis beskedet.

Sedan början av 2016 har Sveriges reporänta legat på historiskt låga -0,5 procent.

För alla svenskar som har jobb, och bostadslån, har de senaste åren därmed varit en ovanligt rik period – med en hel del extrapengar att spendera.

E-handlare och andra entreprenörer som vänder sig direkt till konsumenter med sina tjänster har kunnat agera i lite av ett drömläge. 

Men alla partyn har ett slut, så även räntefesten.

Riksbanken har tidigare flaggat för att en räntehöjning skulle komma i december, eller i februari 2019. Nu står det klart att reporäntan höjs med 0,25 procentenheter. 

"Konjunkturen är stark och förutsättningarna är goda för att inflationen ska vara kvar nära inflationsmålet framöver", skriver Riksbanken. 

Man konstaterar att behovet av en "mycket expansiv penningpolitik" har minskat något i och med att inflationen har etablerats runt 2 procent.

"Riksbankens direktion har därför beslutat att höja reporäntan från −0,50 procent till −0,25 procent", skriver Riksbanken". 

Beslutet om reporäntan slår igenom den 9 januari 2019

Inför dagens räntebesked har frågan varit om svagare ekonomiska utsikter och negativa inflationsöverraskningar skulle göra att Riksbanken låter den rekordlåga minusräntan fortsätta ett tag till.

"Att inflationen blivit lägre än väntat den senaste tiden illustrerar att styrkan i inflationstrycket är osäker", skriver Riksbanken.

Vice riksbankschef Per Jansson reserverade sig mot dock beslutet att höja reporäntan. Han hänvisade till den stora osäkerheten som fortsätter att finnas kring inflationstakten – och menade att det vore bättre att avvakta. 

Prognosen för reporäntan indikerar att nästa höjning av reporäntan sannolikt sker under andra halvåret 2019.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER