Strul med aktieägaravtal vid investering? Här är ett nytt alternativ

Aktieägaravtal Investering Startupdocs
Strul med aktieägaravtal vid investering? Här är ett nytt alternativ

T.h: Erik Byrenius, affärsängel och grundare av Onlinepizza. Foto: Jonas de Lange samt Istockphoto.

Jonas de Lange

Reporter

På väg att ta in en investering till ditt bolag?
Onlinepizza-grundaren Erik Byrenius lanserar nu ett nytt instrument för att hjälpa startups.

Runt om i hela Sverige sitter entreprenörer som just fått in sina första investeringskronor. Det kan handla om allt från några tiotals tusenlappar till miljonbelopp.

Men istället för att skåla i champagne och bränna på direkt måste man som entreprenör först sitta och kämpa med administration i form av bland annat aktieägaravtal.

Nu lanserar affärsängeln och Onlinepizza-grundaren Erik Byrenius en lösning som ska minska pappersarbetet i samband med investeringar för de minsta bolagen.

På sajten startuptools.org – tidigare startupdocs.se – delar han nu med sig av ett investeringsinstrument han kallar för “Wise” (Warrants for Investment in Startup Equity). Genom ett särskilt avtal kan entreprenörer och investerare komma överens om en tidig investering utan att behöva förhandla i månader om aktieägaravtal och alla villkor i den.

Det ska istället göras när bolaget tar in nästa kapitalrunda längre fram.

“Grundproblemet jag vill lösa är att det tar alldeles för mycket tid och pengar för bolag att ta in pengar i tidiga faser. Om den tiden kan spenderas bättre kan fler bolag lyckas ta sig till nästa fas”, säger Erik Byrenius.

En liknande befintlig lösning är så kallade konvertibellån. Det innebär kortfattat att investerare lånar ut pengar till företag men kan välja att växla in lånet i aktier längre fram.

Erik Byrenius menar dock att den lösningen ofta kan vara olämplig för de yngsta bolagen.

“Det hamnar som en skuld i balansräkningen och bolaget kan få ekonomiska problem. Wise är inget lån och bokförs därför som eget kapital”, säger han.

Är det inte bra att entreprenörer i tidiga faser har riktiga aktieägaravtal och skyddar sina intressen?

"Jo, om man har tiden och pengarna är vanliga nyemissioner fortfarande ett jättebra verktyg. Det har man ofta inte i tidig fas, och det ska ju ändå förhandlas om i nästa runda med större investerare", säger Erik Byrenius.

Den nya lösningen har granskats av både Bolagsverket och Skatteverket och Erik Byrenius berättar att han själv använt investeringsverktyget i flera av sina egna investeringar.

Läs fler artiklar
LÄS MER