Sök

Peter Zetterberg sydde ihop Minecraft-affären – nu satsar han på egna drömprojektet

MicrosoftMojang

Foto: Press

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Wanderword slår upp portarna i Boden.

Marcus "Notch" Persson slutade på spelutvecklaren King, för att han inte fick hålla på med egna projekt på fritiden.

Det var tur. Annars hade King sannolikt ägt koden till jättesuccén Minecraft.

Istället blev Marcus Persson mångmiljardär när hans baby köptes upp av Microsoft för 18 miljarder kronor hösten 2014.

Den spektakulära affären känner de flesta svenskar till.

Vad färre vet är att en annan, rätt okänd, svensk låg bakom den. När Notch mystiskt twittrade ut en fråga om någon ville köpa hans aktier var Peter Zetterberg snabb att skicka ett sms till Mojangs vd Carl Manneh för att kolla om Notch menade allvar.

"Två timmar senare kollade fick jag ett sms från Carl där det stod 'ja, vi vill prata'. Sedan dess var inte livet sig likt, varken den sommaren eller framöver", säger Peter Zetterberg.

Resten är spelhistoria.

Peter Zetterberg jobbar fortfarande kvar på Microsoft i USA, bland annat med saker som rör Minecraft. Men just nu är han i Boden för att presentera en satsning på ett helt eget entreprenörsprojekt.

Till skillnad från Notch behövde Peter Zetterberg inte sluta på sitt jobb för att hålla på med sitt passionsprojekt kallat Wanderword.

"Microsoft har en jättebra 'moonlighting policy' som gör att man kan vara med i andra bolag, under vissa regler", säger han och fortsätter:

"Jag är fortfarande anställd på Microsoft, och har inga planer på att lämna, men jag vill att Wanderword ska gå bra.

Enkelt uttryckt går idén ut på att skapa en korsbefruktning mellan datorspelens interaktivitet, och ljudboken. Wanderwords första titel är skräckhistorien "63:rd & Wallace", som ges ut för Amazons smarta högtalare Alexa.

Peter Zetterberg har länge finansierat utvecklingen ur egen ficka, men har nu fått uppbackning av en annan svensk spelprofil. Thomas Lindgren, som är vd för Glorious Games Group (före detta Stardoll) och styrelseordförande i Fatshark, har klivit in som en av flera investerare.

Han tar också rollen som styrelseordförande, och ska ansvara för etableringen i Boden.

"Jag blev eld och lågor när Peter visade mig vad som då var ett hobbyprojekt, och det patent han fått till detta. Wanderword tar egentligen tre marknader, smarta högtalare, ljudböcker och spel, och förenar dem. Jag tror att detta kan bli väldigt stort", säger Thomas Lindgren.

Han ska nu etablera Wanderword som eget företag, och sköta affären. Utifrån sett låter det som ett lite klurigt projekt, att få folk att anamma ett helt nytt ljudboksformat.

"Våra erfarenheter från spelindustrin visar att folk tycker om att kunna vara med att påverka storyn, det är många som inte bara vill vara passiva utan vill utforska", säger Thomas Lindgren.

Wanderword gör nu gemensam sak med den amerikanska spelstudion House of How Games, som är startad av Russ McMackin, en annan Microsoft-veteran. Båda bolagen etablerar utvecklar-hubbar i Boden som ska ta in talanger från stadens spelutvecklarutbildning. Till en början rör det sig om praktikanter, men Peter Zetterberg hoppas att etableringen i Boden ska mynna ut i att Wanderword har en riktig spelstudio i staden.

"När det finns en fantastisk talang och passion för spel. Om jag kan hjälpa till att sätta Boden på kartan och skapa arbetstillfällen, det tog mig inte många sekunder att säga ja till det", säger Peter Zetterberg.

Läs mer