Black Friday sänkte XXL – nu lämnar vd:n efter 18 dagar (!) på jobbet

Black Friday

Många varor blev dyrare under Black Friday. Foto: TT samt Istock.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Norska sportkedjan XXL vinstvarnar. Samtidigt meddelar man att nye vd Ulf Bjerknes lämnar bolaget efter mindre än en månad på posten.

En snackis bland e-handlarna den senaste tiden har varit om reor som Black Friday hjälper eller stjälper.

Nu kommer ett konkret offer för rea-hetsen. Norska Sportkedjan XXL, som satsar hårt i Sverige, vinstvarnar efter ett Black Friday-haveri. 

"XXL har varit för aggressivt med prissänkningar och har inte justerat och följt upp prisstrategierna tillräckligt", skriver bolaget i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Tyvärr har detta varat för länge utan åtgärder, vilket hämmar bruttomarginalerna i december också". 

Black Friday ligger så pass nära julhandeln att många svenskar har börjat upptäcka möjligheten att kunna handla sina klappar på rea. XXL uppger att volymerna på alla marknader har varit låga både före och efter rea-kampanjerna under Black Friday.

"Till följd av detta flyttade en stor del av försäljningen till denna kampanj, med betydligt lägre bruttomarginaler. XXL hade en försäljningsökning på Black Friday-kampanjen jämfört med förra året, men ett dåligt genomförande medförde en negativ utveckling i bruttoresultatet, vilket ledde till en avsevärd minskning av bruttomarginalen", skriver XXL.

Kedjan påpekar att man har förbättrat rutinerna för att säkerställa att det inte upprepas.

Ulf Bjerknes, tidigare operativ chef på XXL, tog så sent som 1 december över vd-stolen på bolaget. 

Nu står det klart att han lämnar XXL. 

"Efter att ha byggt upp en robust strategisk plan har vd Ulf Bjerknes bestämt sig för att lämna sin tjänst efter 11 månader på bolaget", heter det i pressmeddelandet.

Ordföranden Øivind Tidemandsen kommer att ta en operativ och strategisk roll i bolaget medan Tolle Grøterud, startegichef och IR-chef, blir tillförordnad vd.

Bolaget inleder nu en process att finna en ny permanent vd.

Läs mer