Springworks köps upp av Tantalum

Springworks Telia Uppköp
Springworks köps upp av Tantalum

Erik Ramberg och Jonas Jepsson, medgrundare av Springworks. Foto: Jonas de Lange samt press.

Jonas de Lange

Reporter

Bolaget som vill koppla upp alla världens bilar säljs till brittiska konkurrenten.

Stockholmsbolaget Springworks har tagit fram en liten manick som ska göra alla bilar smarta. Lösningen ska bland annat kunna göra så att bilägaren aldrig behöver krångla med en parkeringsautomat igen, och att bilförsäkringen ska anpassas efter individens körmönster.

Under åren har bolaget tagit in tiotals miljoner kronor, framför allt från teleoperatören Telia.

Nu slukas hela verksamheten av den brittiska konkurrenten Tantalum.

“Vi har samma vision och ambition och kompletterar varandra väldigt bra geografiskt. Nu ska vi växa tillsammans”, säger Erik Ramberg, medgrundare och vd på Springworks.

De två bolagens tjänster levereras till konsumenter och företag genom appar uppsatta av olika teleoperatörer. Springworks har avtal med operatörer som Telia och Autosense i Europa, medan Tantalum har fokuserat på den amerikanska marknaden och storkunden AT&T.

De två bolagen påbörjar nu processen med att baka ihop sina verksamheter till en.

Någon flytt från Stockholm till London ligger däremot inte i korten för Springworks.

”Just nu finns inga planer på att flytta kontoret och som alla känner till erbjuder Stockholm en av världens bästa utvecklarscener  Det finns ett flertal bolag i branschen i samma storlek som oss och då är det rimligt att man slår ihop sig och blir större och starkare tillsammans”, säger Erik Ramberg.

Prislappen på Springworks har inte offentliggjorts men enligt offentliga dokument som Breakit tagit del av värderades Springworks i höstas till närmare 200 miljoner kronor. Ett rimligt antagande är därför att värderingen inte har ändrats nämnvärt de senaste månaderna.

Största ägare i Springworks innan affären var Telia ventures, som under åren pumpat in närmare 50 miljoner kronor i startupbolaget. Grundarna – som innan affären ägde ungefär 20 procent av Springworks – kommer gå vidare som delägare i Tantalum, medan Telia ventures säljer hela sitt innehav.

"Vi var väldigt tidiga investerare i Springworks, för att vi såg att det fanns ett behov av att koppla upp ekosystemet kring bilen. Sedan dess har flera andra aktörer kommit in på marknaden och när lösningen inte var lika unik längre såg vi en möjlighet att sälja av bolaget till Tantalum", säger Johan af Sandeberg, investerare på Telia ventures.

Under 2018 räknar Springworks med att nå en nettoomsättning på ungefär 20 miljoner kronor och gå med förlust, vilket är “helt enligt plan”.

Läs fler artiklar
LÄS MER