Sök

Asos dyker på börsen – avslöjar svaga siffror

Asos

Shopping på nätet, e-handel. En kvinna köper kläder på nätet. Foto: Claudio Bresciani / TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Brittiska e-handlaren Asos såg en väsentlig försämring i försäljningen under november månad.
Beskedet fick aktiekursen att störtdyka på börsen.

Enligt Asos är förhållandena fortfarande "utmanande" vilket gör att bolaget nu sänker sin helårsprognos.

Det framgår av Asos så kallade Trading Update.

Bolaget spår nu en försäljningstillväxt för helåret, som löper september 2018 till och med augusti 2019, på cirka 15 procent. Tidigare prognos låg på 20-25 procent.

Bruttomarginalen för detaljhandelsdelen väntas samtidigt minska med cirka 150 baspunkter. Tidigare prognos var att den skulle vara oförändrad på 49,9 procent.

Rörelsemarginal väntas ligga på cirka 2 procent, tidigare prognos var cirka 4 procent.

"Medan handeln i september och oktober var mer eller mindre i linje med våra förväntningar, var november, som är en stor månad för oss både ur ett försäljnings- och ett marginalperspektiv, väsentligt sämre än väntat. Nuvarande bakgrund, med ekonomisk osäkerhet i flera av våra stora marknader, tillsammans med svagare konsumentförtroende, har lett till den svagaste tillväxten inom online-modehandeln under på flera år", kommenterar Asos i sitt pressmeddelande.

Asos vittnar även om en hög nivå av rea- och kampanjaktivitet. I Storbritannien har Asos självt haft större kampanjer än vad som ursprungligen planerades. Inom EU har försäljningen i Asos två största marknader, Tyskland och Frankrike, blivit mycket mer utmanande. Asos ser dock uppmuntrande trend i andra EU-länder.

Under tremånadersperioden september-november, som utgör det första kvartalet av Asos brutna räkenskapsår, ökade bolagets totala intäkter med 14 procent, eller 13 procent i konstant valuta.

Asos aktiekurs föll med över 37 procent på måndagsmorgonen.

Läs mer