Högre risk för giftiga prylar i e-handel utanför EU

e-handel julhandel leksaker
Högre risk för giftiga prylar i e-handel utanför EU

Foto: Istock och TT.

Tobias Blixt

Reporter

Det kan vara lockande att klicka hem en billig leksak från nätet inför jul. Men enligt Kemikalieinspektionen finns det en risk att dessa innehåller giftiga ämnen.

Fler än var tredje produkt innehöll hälsofarliga ämnen när Kemikalieinspektionen köpte in och testade e-handlade varor. Det rapporterar Sveriges Radio och hänvisar till en rapport från myndigheten som släpps idag.

Kemikalieinspektionen har för första gången kontrollerat e-handlade varor och produkterna kommer från Sverige, liksom inom och utanför EU.

“Resultatet visar att det finns en högre risk att varorna utanför EU innehöll farliga ämnen. När en konsument handlar från ett företag utanför EU så finns det inget företag i EU som ser till att de säkerhets- och miljökrav som vi har uppfylls på varorna. Det kanske inte alla tänker på när man handlar”, säger Frida Ramström på Kemikalieinspektionen till SR.

Totalt hittades för höga halter av farliga ämnen i 40 av de totalt 106 produkterna som testades. Bland ämnena som myndigheten letade efter fanns bland annat reproduktionsstörande och cancerframkallande ämnen.

Bland de testade produkterna finns smycken, leksaker och elektronik. Frida Ramström säger till SR att det är viktigt att söka sig till kvalitet för att minska risken att köpa giftiga produkter.

“Generellt brukar vi se problem med just produkter av lägre kvalitet, lägre pris och inga välkända varumärken, det är där vi hittar farliga kemikalier och det visar den här rapporten också.”

Läs fler artiklar
LÄS MER