Facebook-bugg gav tredjepartsappar tillgång till miljontals privata bilder

FacebookSäkerhetfacebook

Mark Zuckerberg, grundare och vd på Facebook. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Upp emot 6,8 miljoner användare kan ha drabbats av buggen som gav 1.500 appar tillgång till privata bilder på Facebook.

Facebook har återigen drabbats av en otrevlig bugg som gett applikationer tillgång till användares data utan deras vetskap.

Under fredagskvällen gick det sociala mediet själva ut med ett meddelande där de berättade om problemet. De skrivet att appar med tillstånd att hämta bilder från användarnas tidslinjer har fått tillgång till många fler bilder än vad användarna egentligen godkänt. 

Totalt rör det sig om 1.500 appar som under 12 dagar mellan den 13 och 25 september ska ha fått tillgång till bilder som laddats upp på både Facebook Stories och Marketplace – men också bilder som laddats upp men inte gjorts offentliga. 

Felet ska även ha gett apparna tillgång till bilder som aldrig ens har laddats upp på Facebook. Detta eftersom att Facebook sparar kopior av bilder som håller på att laddas upp på plattformen, men där processen av någon anledning aldrig slutförs.

Facebook säger i meddelandet att alla utvecklare som har påverkats kommer att få verktyg för ta reda på vilka användare av deras appar som kan ha påverkats.

De kommer också att notifiera de uppemot 6,8 miljoner Facebook-användare som har drabbats av buggen.

"Vi ber om ursäkt för att det här har inträffat", skriver Facebook i meddelandet.

Det här är inte första gången som Facebook råkar ut för läckor eller buggar som sprider användarnas information. Nyligen drabbades cirka 30 miljoner användare av en stor läcka efter en attack mot plattformen.

Läs mer