Tencents dotterbolag Riot games i blåsväder efter anklagelser om trakasserier

Tencent spelbranschen spel
Tencents dotterbolag Riot games i blåsväder efter anklagelser om trakasserier

Riot Games. Foto: Press

Direkt / Breakit

Grabbkultur och sexism ska ha präglat arbetsplatskulturen hos spelutvecklaren Riot Games. Nu har den operativa chefen Scott Gelb stängts av från arbete i två månader.

Orsaken är en omfattande undersökning genomförd av spelsajten Kotaku, som under åtta månader kartlagt arbetsplatskulturen hos spelutvecklaren.

Riot Games operativa chef Scott Gelb står längst fram i skottlinjen. Han har nu stängts av från arbete i två månader utan lön, efter rapporter om återkommande trakasserier av anställda. Enligt ett stort antal vittnesmål från personal brukade Scott Gelb ofta vidröra anställda på könsorganen eller på stjärten, och han ska även vid flera tillfällen ha fisit i ansiktet på anställda.

Kulturen inom Riot Games är enligt Kotakus kartläggning svårt präglad av grabbighet och sexism. Bolagets vd Nicolo Laurent har för Reuters uppgett att styrelsen vill se ett synligt och tydlig straff för Scott Gelb. Enligt vd är inte alla anklagelser mot den operativa chefen sanna, men tillräckligt många har blivit styrkta för att berättiga en avstängning.

Riot Games är mest känt som skapare av spelet League of Legends, ett mycket framgångsrikt multiplayerspel som lanserades 2009. Företaget grundades 2006 i Los Angeles och hade i maj i år 24 kontor runt om i världen, och 2.500 anställda. Tencent köpte 2011 en majoritet av aktierna och i slutet av 2015 blev Riot Games ett helägt dotterbolag till det kinesiska konglomeratet.

Läs fler artiklar
LÄS MER