AIAR går i konkurs – skulle bli "Sveriges nästa unicorn"

AIAR Crowdfunding
AIAR går i konkurs – skulle bli "Sveriges nästa unicorn"

Rufus Lidman, grundare och vd för edtechbolaget AIAR. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

För ett halvår sedan lockade bolaget investerare via crowdfunding – med mål om en miljard användare, och att demokratisera lärandet.
Nu går AIAR i konkurs, kan Breakit berätta.

Entreprenören Rufus Lidman gick ut hårt när hans bolag AIAR skulle ta in pengar via crowdfundingplattformen Fundedbyme. Hans edtech-bolag skulle bli "Sveriges nästa unicorn" och ett "Spotify för inlärning", enligt materialet som presenterades för de potentiella investerarna.

Investerarna lockades med en affärsplan som prognostiserade minst en miljard användare.

Nu går bolaget i konkurs, kan Breakit berätta.

"Vi har testat tre vägar: att sälja en del av bolaget, driva en del av det vidare eller att vi ägare skulle putta in mer pengar. Men vi har inte nått hela vägen, så vi måste stänga bolaget", säger Rufus Lidman till Breakit.  

Under onsdagen lämnade han in en egen ansökan om konkurs till Stockholms tingsrätt. Det innebär att den blir ett faktum så fort alla formaliteter är uppfyllda.

393 investerare hakade på

Equity crowdfunding innebär att många privatpersoner, ofta utan professionell erfarenhet av investeringar, går in som små delägare i onoterade bolag i hopp om att hitta ett guldkorn. Skillnaden mellan det och "vanlig" gräsrotsfinansiering är alltså delägarskapet. 

Så sent som i april avslutade AIAR sin kampanj på Fundedbyme.

"Crowdfunding är ett fantastiskt sätt att få sitt företag validerat av marknaden. Det faktum att AIAR nu har fått in 4,6 miljoner från 393 investerare visar verkligen att folk tror på deras affärsidé", sade Joachim Dworén, försäljningschef på Fundedbyme i ett pressmeddelande.

Då hade bolaget gått från att ha en app-baserad onlinekurs i digital marknadsföring till att vilja demokratisera lärandet för miljarder människor. Rufus Lidman menar att bolaget gjorde en pivotering mer åt rädda-världen-hållet.

"Det kanske låter naivt, men vi ville verkligen hjälpa världen med hjälp av utbildning", säger Rufus Lidman.

Planerade ICO

Bolaget fyllde sin affärsplan med stora visioner, och en rad buzzwords som artificiell intelligens, blockchain och en kommande ICO (initial coin offering).

Nu står det klart att investerarna förlorar sina pengar. De 393 investerarnas möjligheter att få ut några pengar i en konkursprocess är minst sagt begränsade.

Rufus Lidman tycker att han har agerat ansvarsfullt, och uppger att han själv använt sina sista besparingar – flera miljoner kronor – för att hålla bolaget flytande.

"Jag har levt efter mina visioner, som jag själv har trott på och fortfarande tror på. Bolaget i Sverige är dött, men verksamheten och visionen kommer att leva vidare i någon form, eftersom vi har fått en sådan otrolig respons", säger Rufus Lidman.

Breakit har nyligen även berättat om Kronfönster, som tog in 35 miljoner via crowdfunding innan bolaget kursade. 

Läs fler artiklar
LÄS MER