Sök

Finans- och techprofiler hjälper småföretagare att få privatlån

FundedByMeToborrowCrowdlending

Sebastian Harung. Foto: Press/GotCredit on Flickr

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Flera tunga namn i den svenska finansbranschen har investerat i en crowdlending-startup. Bolaget heter Kameo och låter privatpersoner låna ut pengar till småföretag med lovande affärsidéer.

Mer än hälften av Sveriges småföretag har svårigheter att få banklån till investeringar, visar en undersökning där organisationen Företagarna har frågat 1.200 bolag.

Grundartrion bakom Kameo vill vara ett alternativ till banken och har byggt en marknadsplats där privatpersoner kan låna ut pengar till företag, så kallade peer to business-lån.

På svensk mark finns redan tjänster som Toborrow och Fundedbyme, men Kameos grundare och vd:n Sebastian Harung tror att att det finns plats för fler.

“Det finns många småföretagare som inte får lån och många privatpersoner som får nära noll procent i sparränta via banken. Vi tror att vi kan skapa ett erbjudande som leder till att fler företag får finansiering och fler jobb kan skapas,” säger Sebastian Harung, medgrundare och vd för Kameo.

Han har sin bakgrund i den norska storbanken DNB och fick upp ögonen för konceptet crowdlending när han läste en artikel om det brittiska företaget Market Invoice 2013. Han började kolla upp vilka tillstånd som krävdes för att starta en liknande tjänst i Norden, och hösten 2014 grundade han bolaget ihop med Helge Lunde och Björn Braaten, den senare av dem var med och byggde upp nätbanken Avanza.

“Vi hoppas få engagerade sparare som vill låna ut pengar till exempelvis företag i sin region eller till en bransch man tror på, som förnybar energi. När vi har varit ute och pratat med småföretag har responsen varit bra. De som behöver finansiering är positiva och de som redan har kapital tycker att det är en rolig idé,” säger Sebastian Harung.

Räntan som spararen får baseras på företagets kreditbetyg – ju högre risk desto högre ränta. Det kan liknas vid att investera i en företagsobligation.

“Vi samarbetar med UC och har även en egen kreditanalytiker med 20 års erfarenhet som ska göra granska alla företag innan de läggs ut på vår marknadsplats. Vi gör allt vi kan för att undvika att det ska bli förlust men klart att det är en risk. Det är viktigt att ge spararna möjlighet att sprida sin risk i flera lån och det är därför vi försöker skapa en skandinavisk marknadsplats,” säger Sebastian Harung.

Under året har bolaget tagit in externt kapital i två omgångar, senast i augusti. Totalt rör det sig om summor mellan 6 och 10 miljoner kronor. Investerarna är kända inom finans- och startupvärlden, däribland Anna Borg Sæther, Nordenchef för Klarna, Anton Johansson som bland annat driver hörlursföretaget Headler och är delägare i webbyrån Grebban och Warren Campbell, vd för Vireo Energy.

Nyligen så uppdagades allvarliga missförhållanden i Trustbuddys verksamhet. Även om Trustbuddy går ut på att privatpersoner lånar ut pengar till varandra så kan skandalen riskera att skada lånebranschen som helhet.

“Det ska poängteras att vårt bolag inte alls kan liknas vid Trustbuddy. Det här är lån till företag som behöver lån och investerare väljer själva vilka de vill låna ut till. Vi har styrelsemedlemmar som kommer från Nordea, Klarna och Avanza och bygger på bra kompetens och nätverk,” säger Sebastian Harung.

Kameo kommer att lanseras i Sverige i december för att 2016 rullas ut i Norge och Danmark.

Läs mer