Sök

Annonssamarbete med Teorem

AI-systemet som bara kostar hundralappar i månaden att använda

Emil Romanus, vd och grundare av Teorem, vars AI-system Tenkis bara kostar några hundralappar i månaden för användaren.

Tobias Lundgren

Hajpen kring system som drivs av AI har vuxit rejält senaste åren, men för många mindre företag har sådana system bara gått drömma om.
Tills nu.
– Vi vill att folk ska kunna ta sin idé och genomföra den utan krav på teknisk kompetens, säger Teorems vd Emil Romanus, vars AI-system bara kostar hundralappar i månaden att använda.

Teorem har utvecklat AI-system under de senaste tre åren och har bland annat jobbat med sjukvårdsföretag, där de tagit fram en AI som tittar på biopsibilder av misstänkta cancerfall och gör en bedömning. Ett annat företag ville ha ett system som kan leta upp stulna bilder på internet och rapportera dem.

Vill du själv testa Tenkis? Läs mer om systemet här!

Men under arbetet upptäckte Emil Romanus och hans kollegor att det finns otaliga tillämpningsområden för AI där sådana system inte används.

”Många mindre företag kommer till oss men när vi säger att ett sådant system kommer kosta 800 000 så skrämmer det bort dem. Andra vill göra jobbet själva men då skulle de behöva anställa personal som har den tekniska kunskapen att sköta ett AI-system”, säger han.

”Det finns väldigt mycket som går automatisera”

Den insikten gjorde att Teorem började utveckla systemet Tenkis, där användaren för en kostnad på 399 kronor i månaden får en AI som de själva kan lära upp så att den passar produkten.

”Med vårt system kan vem som helst som kommer på något de vill automatisera också göra det. Och det finns väldigt mycket som går att automatisera.”

Tar fruktindustrin som exempel

Emil Romanus nämner hur det just nu sitter människor som manuellt sorterar skruvar och muttrar i plastpåsar, för att det ska finnas rätt antal till möbeln som ska byggas ihop.


Efter lite träning kan Tenkis användas för att till exempel identifiera svampsorter.

”Eller ta exemplet att ett företag i fruktindustrin plockat 200 000 äpplen och ska sortera dem. Då kan kunden fota ett äpple med bra kvalitet och ett äpple med dålig kvalitet och upprepa den processen tio gånger. Sedan trycker de på en knapp som startar träningen av AI:n. Nästa dag, eller efter några timmar, kan de testa den genom att visa ett nytt äpple och fråga: Är det här bra eller dålig kvalitet?”, säger Romanus. 

Ska vara så enkelt som möjligt för användaren

Målet med Tenkis är att kunderna inte ens ska behöva en instruktionsvideo. Med hjälp av en uppsjö färdiga mallar går AI:n modellera efter kundens behov och smak. Det ska gå välja loggor, varumärken och namn på företaget i appen. Sedan får kunden en färdig app som går att installera i en industrirobot, till exempel.

”Det vi vill hjälpa startups med är att de ska kunna ta sin AI-idé, skapa en prototyp i form av en app eller vad produkten nu är och sedan ta idén till en investerare. Vi vill att det endast ska kosta några hundralappar, jämfört med idag då en sådan process kan kosta hundratusentals kronor.”

Har du behov av ett AI-system i ditt företag? Läs mer om Tenkis här!

”Målet med AI:n är att modellera en människas förmåga att göra en uppgift. Vi vill fånga den kunskapen, göra den till en produkt och göra så att vem som helst kan genomföra sin idé. ”

Läs mer