Svenska mångmiljonärers personuppgifter läckta – när rikemansklubben hackades

Hackerattacker Connoisseru
Svenska mångmiljonärers personuppgifter läckta – när rikemansklubben hackades

Foto: Istockphoto.

Jonas de Lange

Reporter

Hackare stal lista över Sveriges rikaste personer.
“Det är väldigt tråkigt både för oss och medlemmarna”, säger Erik Leander, ansvarig för personuppgifter på Connoisseur Club.

Får du tidningen Connoiseur i brevlådan? Grattis! Då är du nämligen att anse som stenrik. Tidningen skickas bara ut till personer med över 1,9 miljoner kronor i förvärvsinkomst. Till tidningen hör även en medlemsklubb man kan välja att gå med i om man når upp till inkomstkravet.

Nu kan Breakit berätta att den exklusiva klubben utsatts för ett dataintrång i veckan. Hackare har fått tillgång till drygt 13.000 medlemmars namn, adresser och mejladresser. Själva intrånget skedde i måndags och upptäcktes av företaget i tisdags.

“Det är väldigt tråkigt både för oss och för medlemmarna”, säger Erik Leander, ansvarig för personuppgifter på Connoisseur Club.

Hackaren lyckades ta sig in på bolagets servrar genom ett gammalt annonssystem som inte längre används.

“Det är ett uråldrigt system som ingen ens tänkte på att det existerade. Nu har vi givetvis stängt av det och gör en fullständig genomgång av våra IT-system under de närmaste två veckorna”, säger Erik Leander.

I vanliga fall innebär dataintrång oftast att personerna ifråga borde byta lösenord på olika tjänster där den läckta mejladressen använts. När det gäller just den här målgruppen finns dock ytterligare faktor. Med tanke på medlemmarnas förmögenhet kan det finnas en utökad hotbild om inbrott när någon fått ut en hel adresslista – även om samma adresser även kan finnas tillgängliga via andra källor.

“Vi vet inte om något kommer hända alls. Vi förbereder oss på det värsta och hoppas på det bästa”, säger Erik Leander.

Han berättar att bolaget nu också lovar att betala för IT-rådgivning för olika medlemmar som eventuellt skulle råka ut för någon form av digital utpressning till följd av dataintrånget.

Händelsen har polisanmälts och anmälts till Datainspektionen enligt GDPR-lagstiftningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER