Sök

Miljoner till svenska elcykeln Like Bike – i vad som kan vara största svenska crowdfundingbluffen någonsin

BioringZen blanketCrowdfunding

Efter Bioring och Zen blanket. Nu kan Breakit koppla ännu en bluffkampanj till svenska crowdfunding-härvan.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Nära 500 privatpersoner har nappat. Men spåren i crowdfundingkampanjen leder till påhittade adresser, kopplingar till tidigare miljonbluffar och fejkade identiteter, kan Breakit avslöja.
Nu polisanmäls bolaget bakom för ID-kapning.

For an English version click here

Den här hösten har historien om “Big Mike” blivit en följetong här på Breakit.

För två veckor sedan kunde vi berätta om vår jakt på en misstänkt svensk bedragare som lurat tusentals människor världen över på miljonbelopp.

Spåren ledde oss till en före detta Handels-student och en förort i Stockholm.

Han var hemma – men nekade till allt.

Hur det lät när vi knackade på kan du höra i vår podd, Breakit Daily.

Nu har vi hittat en ny bluff med kopplingar till samma person eller nätverk.

Men låt oss först spola tillbaka bandet.

***

Hela den här historien började med Bioring, den smarta ringen som skulle kunna mäta både puls och kaloriintag.

Över 4 miljoner kronor samlades in från tusentals investerare via crowdfundingplattformen* Indiegogo, men någon produkt kom aldrig.

Istället försvann svensken bakom kampanjen, som kallade sig för “Big Mike”, med pengarna.

Men han lämnade vissa spår efter sig.

Breakit kunde, efter tips från läsare och en del grävande, hitta honom och avslöja en ny crowdfundingkampanj där samma person såg ut att vara inblandad: Zen blanket.

Det “smarta” tyngdtäcket har under året samlat in 7 miljoner kronor från tusentals personer runt om i världen på Kickstarter och Indiegogo.

Men än har inga täcken levererats och många investerare börjar nu misstänka att även det är en bluff.

Exakt vad som har hänt med pengarna från de här två kampanjerna – över 11 miljoner kronor från investerare världen över – vet vi inte med säkerhet.

Breakit har dock tagit del av information som indikerar att stora summor pengar, som kan kopplas till den nekande Handels-studenten, har förts över till Sverige från utlandet.

Och nu har vi alltså fått upp ännu ett spår i vad som ser ut att kunna utvecklas till den största svenska crowdfunding-härvan någonsin.

***

Under arbetet med Zen blanket-granskningen hittade vi en ledtråd, som just då mest ledde till ett gäng olika återvändsgränder. Handels-killens namn fanns på handlingar kopplade till ytterligare ett bolagsnamn.

Aktierna i ett av de bolag som han var i färd med att bilda skulle nämligen ägas till hundra procent av ett företag som vi kan kalla för "Cykelfirman". Han var alltså enligt handlingarna representant för det bolaget. 

När vi tittade närmare på olika dokument kopplade till Cykelfirman framgick det dock att bolaget registrerats på Bolagsverket av en helt annan person, med ett relativt vanligt namn. Vi har inte lyckats identifiera den personen. Något personnummer angavs inte i dokumenten och telefonnumret som stod där fungerade inte.

Ägare av Cykelfirman var i sin tur ett par offshorebolag – ett upplägg som också användes i fallet med Zen blanket.

Där tog spåret slut. 

Men så gav sig bedrägeriexperten Peter Forsman in i research-arbetet. Han mejlade snart och uppgav att han hittat kopplingar mellan Cykelfirman och en ny kampanj på Kickstarter.

***

Like bike är en liten svensk elcykel ("the coolest and most affordable electric bike"), som i somras samlade in drygt 2,8 miljoner kronor på Kickstarter och Indiegogo.

En Like bike kostar runt 5000 kronor och bolaget hävdar på sin kampanjsida att designen och tekniken är unik och framtagen i Sverige, av en person med kopplingar till Uppsala universitet (någon med det namnet existerar dock inte på universitet, i varje fall inte som anställd). Tillverkningen sker däremot i Shenzhen i Kina.

Adressen – eller snarare gatunumret – existerar inte. 

På hemsidan står i nuläget ingenting om vilket bolag som ligger bakom Like bike – men i kommentarsfältet uppges Cykelfirman vara företaget bakom. Där framgår också att Cykelfirmans namn plockats bort som domänägare från Like bikes hemsida under kampanjens gång.

En privatperson som investerat i en elcykel frågar dessutom Like bike om den adress han hittat till Cykelfirman på sajten Who.is (innan informationen försvann från hemsidan) stämmer och får svaret från personerna bakom att, japp – det är vår adress.

Like bike har alltså samma adress som den som Cykelfirman angett vid registreringen på Bolagsverket. 

Så var har då det svenska elcykelbolaget sin hemadress? Jo, i en företagspark i utkanten av Uppsala. 

När vi ringer personen som är ordförande i företagsrådet för bolagen som sitter i området blir dock svaret att han varken känner till Like bike eller Cykelfirman, inga cykelbolag över huvud taget faktiskt.

Faktum är att adressen – eller snarare gatunumret – i fråga inte ens existerar.

När Like bike får frågan från en investerare varför det inte går att se adressen på Google maps får han svaret att det är för att hans Maps inte är uppdaterad.  

Och det blir konstigare. 

När vi tittar närmare på kampanjen på Kickstarter står en person som är bosatt i södra Sverige (han kommer faktiskt, slump eller inte, från samma stad som Handels-killen vi knackade på hos) som ansvarig.

Efter samtalet polisanmäler han för identitetsstöld.

Det finns inget nummer till honom på nummersajterna och han har inga profiler på sociala medier i sitt namn. Breakit lyckas dock via en släkting till personen i fråga få tag på honom.

När vi når honom säger han att han inte känner till Like bike. Efter vårt samtal kontaktar han dem på Facebook (där han figurerar under ett pseudonym), polisanmäler dem för identitetsstöld samt kontaktar Kickstarter.

Breakit har tagit del av polisanmälan och konversationen med Like bike på Facebook, som där hävdar att det måste röra sig om ett missförstånd.

Personen som står som ansvarig för Like bike säger alltså att han inte har någonting med dem att göra.

När vi frågar Kickstarter vad de gör för identitetskoll på personerna bakom en kampanj blir svaret att man använder sig av en automatiserad process, där en kopia av personens ID-handlingar bedöms. 

Så finns det några fler ledtrådar?

På Like bikes kampanjsida finns bland annat en proffsigt producerad film, där tre glada personer cyklar omkring på elcyklar i Stockholm.

Under research-arbetets gång tittar vi på filmen – och Breakits nyhetschef känner plötsligt igen en av personerna på filmen. Hon har tidigare varit med i SVT-programmet “Första dejten”. 

Vi ansåg att projektet var trovärdigt.

Tjejen i filmen är reklamskådis och har alltså inget i övrigt med Like bike att göra. När vi googlar hennes namn hittar vi också bolaget bakom filmen.

Det är ett välrenommerat filmproduktionsbolag i Stockholm med en rad stora kunder. Vd:n på bolaget bekräftar att de producerat filmen, att det var en svensk kontaktperson för projektet men att bolaget bakom var amerikanskt.

“Vi ansåg att projektet var trovärdigt och vi har fått betalt för vår produktion”, säger han till Breakit.

Mer information än så vill han dock inte ge, trots att vi påtalar att det rör sig om ett företag med kopplingar till tidigare potentiella bedrägerier.

Breakit har också bett en cykelexpert att, utifrån filmer på Youtube där Like bike går igenom tekniken, bedöma dess autenticitet.

Domen blir hård.

“Det här är en av alla tiotusentals mini-elcyklar från Kina”, säger personen.

Flera liknande modeller går till exempel att hitta på Ali express. Enligt cykelexperten håller marknaden just nu på att svämmas över av folk som helt plötsligt är elcykelimportörer.

***

Stefan Lundberg, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, har tidigare berättat för Breakit att den här typen av brott är svåra att utreda.

I teorin kan det, trots allt, handla om affärsidéer som inte gått som planerat. Det kan vara svårt att bevisa att det rör sig om bedrägerier och inte enbart misslyckade affärer. 

Fejkade namn är dock en indikator på att det är bedrägeri, eftersom en misslyckad företagare inte burkar agera på det sättet. En annan är att hemsidan saknar ordentlig kontaktinformation samt att något registrerat bolag inte uppges.

Kommer det ännu en hälsning från "Big Mike"?

Brottsoffren, investerare och andra kunder, finns dessutom världen över – vilket gör det extra svårt för polisen att hantera. För vilket lands rättsväsende är det som ska ta tag i det? Enligt Stefan Lundberg är det internationella en del av brottsupplägget. 

Handelskillen – vars namn hamnat på dokument kopplade till de olika miljonkampanjerna – kan naturligtvis också ”bara” vara en så kallad målvakt. Eller ha fått sin identitet kapad. 

Allt är möjligt, i teorin.

Like bike har nu, precis som Zen blanket, skjutit upp sitt leveransdatum till nästa år.

Det återstår alltså fortfarande att se om de tusentals personer som investerat i produkterna kommer att få dem, eller om det kommer ännu en hälsning från ”Big Mike”.

***

På tal om "Big Mike" – vad säger Handels-killen nu om att hans namn förekommer i samband med ännu en miljonkampanj på nätet? 

Vi bestämmer oss för att ringa upp honom igen på det nummer som han gav oss sist, och som vi haft kontakt med honom på efter att vi knackade på. 

Nu gick abonnenten inte längre att nå. 

......

Vet du mer? Kontakta mig på johanna@breakit.se.

*Crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering som det ibland kallas på svenska,  innebär att man samlar in pengar från privatpersoner via en plattform. Ofta finns produkten (ofta en pryl) eller tjänsten bara på idéstadiet, och pengarna behövs för att förverkliga projektet. De som investerar får sedan produkten skickad till sig först av alla. En annan variant är equity crowdfunding där de som investerar blir delägare i bolaget.

Läs mer