Hans listiga fråga om Kina kan Googles vd inte ducka för

Google
Hans listiga fråga om Kina kan Googles vd inte ducka för

Sundar Pichai, vd för Google, frågades ut i kongressen. Foto: J. Scott Applewhite/AP.

Erik Wisterberg

Reporter

"Kan du utesluta att ni kommer att lansera ett verktyg för övervakning och censur i Kina under din tid som vd för Google", frågade demokraten David Cicilline.

Google-vd:n Sundar Pichais svar är minst sagt luddigt.

Mark Zuckerberg har gjort det. Likaså Twitters grundare Jack Dorsey.

Ikväll var det dags för Googles vd Sundar Pichais att grillas under ett flera timmar långt förhör inför den amerikanska kongressen.

Precis som Mark Zuckerberg mötte Sundar Pichai frågor från politiker som inte riktigt tycks ha förstått hur affärer på internet funkar.

Demokraten Steve Cohen undrade till exempel om företaget inte kunde ordna en telefonlinje som kan hjälpa alla människor som använder Googles sökprodukt, och varför hans fyra framträdanden i helgen på tv-kanalen MSNBC inte rankade högre när han Googlar på sitt namn och "nyheter".

Men Google-vd:n fick såklart också en hel del tuffa och relevanta frågor.

Extra intressant blev det när demokraten David Cicilline pressade Google-vd:n på om de tänker lansera en censurerad sökmotor i Kina, för att komma in på jättemarknaden samtidigt som man blidkar kommunistdiktaturens krav.

"Vi har gjort arbete internt, men just nu finns det inga planer på att lansera en söktjänst i Kina", sade Sundar Pichai.

Google drog sig ur Kina 2010, eftersom bolaget inte ville acceptera censur och övervakning på nätet.

Nu har bolaget, enligt flera rapporter, planer på att kliva in igen. 

Projektet kallas för "Dragonfly", och har fått Googles anställda att protestera. Detta eftersom en söktjänst för Kina enligt många bedömare kommer att bli både censurerad och möjliggöra statlig övervakning av medborgare. 

David Cicilline formulerade sig listigt för att få reda på hur Sundar Pichai – under ed – ser på den saken.

"Kan du utesluta att ni kommer att lansera ett verktyg för övervakning och censur i Kina under din tid som vd för Google", frågade David Cicilline.

Hans svar på den frågan sade både allt och inget på samma gång.

"Kogressledamoten, jag förbinder mig till att engagera mig i… En av de saker som är viktigt för oss som ett företag är att vi har en fastslagen mission som är att förse användare med information, så vi tror att det är vår plikt att undersöka möjligheter att ge folk tillgång till information. Jag har den förpliktelsen och som jag sade tidigare kommer vi att tänka noga och engagera oss brett i takt med att vi gör framsteg".

Exakt hur det uttalandet ska tolkas vet kanske bara Sundar Pichai själv.

En sammanfattning av hela utfrågningen hittar du exempelvis hos Recode och du kan titta på den nedan. 

Läs fler artiklar
LÄS MER