Sök

Nytt beslut: Mindre bedrägerier ska bara utredas i undantagsfall

Foto: TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Flera bedrägerifall kommer att lämnas utan åtgärd. Polisen i Stockholm har inte möjlighet att hantera den stora ström anmälningar som kommer in.

I oktober anmäldes 25.332 bedrägeribrott i Sverige. Under hela förra året var siffran 200.000. I Stockholm får polisen in mellan 100 och 150 nya ärenden varje dag.

Det är så många att myndigheten inte mäktar med att hantera den stora strömmen anmälningar. Från oktober fram till nyår gäller därför ett nytt beslut, rapporterar Sveriges radio. Flera kategorier av anmälningar kommer att lämnas utan åtgärd, och utreds bara i undantagsfall. 

Det gäller bland annat fall som rör mobiltelefonabonnemang, romansbedrägerier, utländska investeringsbedrägerier samt så kallade vd-bedrägerier. Det sistnämnda går ut på att bedragaren utger sig för att vara chef på ett företag och skickar ett mejl till en kollega och ber hen göra en överföring till ett konto.

Om ärendet dessutom understiger 5.000 kronor ska bevismaterial i normalfallet inte hämtas in.

Det här beslutet att vi inte ska jobba med ärenden som är under 5.000 kronor, det är ju tillfälligt att avkriminalisera de brotten. Det är ju en generell förundersökningsbegränsning”, säger en person som jobbat med polisens bedrägeriutredningar i många år, till SR.

Enligt Jessika Nilsson, chef för bedrägerisektionen vid Stockholmspolisen, ligger ärendena fortfarande öppna och kommer att utredas “inom sinom tid”.  

Nyligen kunde Breakits reporter Johanna Ekström avslöja ett nytt, misstänkt mångmiljonbedrägeri på utländska crowdfundingplattformar. Vi följde spåren som ledde till en studentlägenhet i Stockholm. Hon förklarar också varför det är så lätt att luras i crowdfunding. 

Läs mer