Sök

5 vanliga språkfällor att undvika när du ska pitcha på engelska

PitchEngelskaSpråk

Petter Stordalen har fått sin engelska utvärderad i tjänsten Voicemaps. Foto: Terje Pedersen/TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Nervös för att pitcha din idé på engelska? Lugn, ett dåligt uttal är inte hela världen. Att prata med monoton och oengagerad stämma är desto värre.

Amerikanen Richard Salmon är en entreprenör och föredragscoach som har bott i Norge under 30 år. Han har varit med och utvecklat datorprogrammet Voicemaps som går ut på att analysera röstprover.

Telenor-chefen Berit Svendsen och hotellmagnaten Petter Stordalen hör till dem som fått bland annat tonfallet, tempot och uttalet i sin engelska utvärderad.

“Telenorchefen säger ‘veb’, inte ‘web!’ säger Richard Salmon till den norska sajten Dagens Näringsliv (betalvägg).

Men att slarva med uttal är inte hela världen.

“Huvudproblemet för norska ledare är att de blir monotona och mindre engagerade att lyssna på så fort de skiftar från norska till engelska. Det handlar om att stämman ändras så fort man byter språk,” säger han.

Här är felen som de cheferna gör, enligt Salmon:

1. Låter oengagerade

Talet låter platt och saknar inlevelse. Testa att använda ögonen och ansiktet för att visa känslor, det gör saker med rösten. Berätta historier, det lockar fram engagemang på ett naturligt sätt.

2. Använder meningslösa utfyllnadsord

På engelska kallas det disfluencies, som “eeeh”, “umm” och “aaaah.” Ord eller läten som inte har någon mening sänker din auktoritet och får dig att låta osäker. Försök i stället ta en paus när du ska tänka.

3. Andas mellan korta meningar

Skickliga talare talar ofta med korta meningar och andas mellan dem. På så sätt behåller de kraften genom hela presentationen.

4. Fel intonation

Om din tonstämma går upp i slutet av en mening uppfattas det som en fråga eller osäkerhet. Om din stämma istället går ner i slutet av meningen signalerar det auktoritet och självsäkerhet. Överdriv intonationen så kommer du märka effekten.

5. Mumlar och talar otydligt

Talare som artikulerar tydligt uppfattas som mer intelligenta än de som inte gör det. Kom ihåg att inte mumla! Att artikulera är inte svårt men det kan uppfattas som onaturligt. Föreställ dig att du är ett nyhetsankare, andas och uttala orden tydligt.

Läs mer