Här är (den viktigaste) jobbförmånen som många arbetsgivare missar

Pensioner
Här är (den viktigaste) jobbförmånen som många arbetsgivare missar

Tjänstepensionen har på senare år gått om gymkortet som den populäraste jobbförmånen.
Samtidigt ser var tredje småföretagare inte behovet av att ta tag i tjänstepensionen.
Några av skälen till det är att de inte ser att det finns behov, att de tycker att det är för svårt eller att de inte orkar.

”Den ekonomiska tryggheten vi får via anställningen blir en allt större och betydande del av den framtida pensionen. För att kunna attrahera och behålla de mest kompetenta personerna är det bra att kunna erbjuda dem försäkringsskydd och en bra pensionslösning”, säger Emma Persson, ekonom på Länsförsäkringar.

Riskerar att få leva på halva lönen

Småföretagare och deras anställda som saknar tjänstepension är en utsatt grupp när de går i pension. Finns ingen tjänstepension så får man leva på ungefär halva den lön man hade när man arbetade eftersom man bara får inkomst från den allmänna pensionen och premiepensionen.

Skaffa tjänstepension till ditt företag direkt. Läs mer här!

”De som jobbat i småföretag där de inte haft tjänstepension kan få en tuff tid som pensionärer. Tjänstepensionen kan utgöra upp till hälften av den framtida pensionen och det är tyvärr alltför få som känner till det. Många missar även skydd vid långvarig sjukdom och olycksfall. Det är många människor det handlar om. Om vi antar att det i snitt är tre personer anställda i varje företag så är det mer än 180 000 personer som har ett mycket bristfälligt skydd som pensionär”, säger Emma.

Men det finns saker som både anställda och arbetsgivare kan göra för att lägga en bättre grund inför pensionen.

Här kommer några viktiga tips:

  • När du får nytt jobb – ställ frågan om det finns tjänstepension.
  • För egenföretagare gäller det att ta in avsättningen i företagets lönsamhetskalkyl. För dig själv och om du har anställda även för dem.
  • Du som har ett nystartat företag kan överväga att enbart se till att ordna med trygghetsbitarna – sjuk- och olycksfallsförsäkring – under första året.
  • Om du kan, ta ordentlig lön. Det är viktigt eftersom både allmän sjukförsäkring och allmän pension baseras på inkomsten.
  • Gå in på minpension.se för att se hur det ser ut för just dig.
  • Ta hjälp av en rådgivare om du inte hinner eller tycker det är svårt.

Vi hjälper dig med din tjänstepension. Välkommen till Länsförsäkringar!

Advertisement
Läs fler artiklar
LÄS MER