Sök

Hidden dreams vill få anställda att våga satsa på sina entreprenörsdrömmar

Serendipity

Saeid Esmaeilzadeh, Fabian Assarsson och Maria Norberg. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

“Många vill bli entreprenörer, men tänker att de behöver några års arbetslivserfarenhet först. Sen har man bolån och familj och vågar inte satsa".

Det började med att Fabian Assarsson, som parallellt med studier på KTH jobbar inom Serendipity-gruppen, åt lunch med grundaren Saeid Esmaeilzadeh.

Nu har det landat i projektet Hidden dreams som handlar om att hitta och lösa dolda problem i svenska organisationer. Dels är projektet ett experiment för att få fram fler affärsidéer som tas fram av anställda inom ett bolag, och dels kommer arbetet att resultera i ett exjobb på KTH som ska dra slutsatser från projektet.

“Vi vill se om det går att ta det entreprenöriella från Serendipity till svenska storbolag”, säger Fabian Assarsson och fortsätter:

“Det är redan många som har hört av sig, det är människor som berättar om sina erfarenheter och vad som känns frustrerande. Drömsituationen är att hitta ett riktigt intressant case”, säger Fabian Assarsson.

Nyligen fick projektet en halv miljon i bidrag från Vinnova.

Med på projektet är också KTH-studenten Maria Norberg, som grundat organisationen Teknikkvinnor, samt Annika Ottosson, som är vd på Saeid Esmaeilzadehs holdingbolag Dr Saeid ab. 

“Alla svenska storbolag satsar stora summor på att bygga innovationskontor för att ta tillvara på innovationskraften hos sina anställda. Men det är ofta långa och kostsamma processer”, säger Annika Ottosson.

Syftet är att de anställda som har identifierat problem inom olika områden, som de tror går att effektivisera, ska få en plattform för att kunna lösa dem. Både högt och lågt. De får skicka in sina problem till Hidden dreams, och vinnaren får 100.000 kronor i startkapital och resurser i form av stöd och rådgivning.

“Många vill bli entreprenörer, men tänker att de behöver några års arbetslivserfarenhet först. Sen har man bolån och familj och vågar inte satsa på det. Förhoppningen är att det här ska få fler att våga”, säger Annika Ottosson.

Tanken i nuläget är inte att det ska vara något vinstdrivande projekt, utan det är mer av ett experiment.

“Vi vill uppmärksamma intraprenörskap och vår hypotes är att det finns andra lösningar än att lägga miljarder på innovationscentrum”, säger Annika Ottosson.

Läs mer