Sök

Yogiboost bygger ett glassimperium: "Lyckas vi i Kina kan vi bli störst i världen"

yogiboostKinaFika

Foto: Press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

De satsade allt på sin vision och har besegrat såväl konkurshot som mjölkjätten Arla. Nu är det skånska familjeföretaget redo att erövra världen.

Vintern är här och isvindarna yr runt knuten. Det är kanske inte nu som glassuget är som störst – och kanske drömmer du dig bort till sommar, sol och en svalkande strut?

Då är du helt fel ute, enligt Ludvik Engler Georgsson, som vill få dig att äta frozen yoghurt året runt.

"Man ska alltid unna sig, vi säljer glädje, och det ska man ha året runt".

Han är vd för kedjan Yogiboost, som är ett svenskt familjeföretag ända ut i fingerspetsarna. Allting började för tio år sedan när den skånska familjen Engler drog till USA.

Där förälskade de sig i konceptet med frozen yoghurt, en produkt som påminner lite om mjukglas och som innehåller mindre socker och kalorier än vanlig glass.

Familjen återvände sedan till Malmö, övertygade om att det inte skulle dröja länge förrän de kunde gotta sig på liknande kedjor hemma.

Men åren gick och inget hände.

”Vid 2012 satt vi hemma vid köksbordet och pratade om USA och hur mysigt det var med alla frozen yoghurt-ställen. Så vi bestämde att vi drar igång ett familjeföretag tillsammans, det kändes rätt i tiden”, berättar Ludvik Engler Georgsson.

Kärntruppen består av hans fru Birgit och sönerna David och Andreas, med kunskaper inom retail och ekonomi. Ludvik Engler Georgsson är själv ingen duvunge med sina 16 års erfarenhet som global kommersiell marknadschef för Ikea och egen konsultverksamhet inom affärsutveckling. 

Men visst fanns det oro över att starta en verksamhet inom familjen.

”Man får överväga, men vi trodde så mycket på idén och har en bra relation i familjen så vi tänkte att det värsta som kan hända är att vi bestämmer att det inte funkar”.

Men konceptet gick hem och vid öppningen i Malmö för sex år sedan ringlade sig köerna långa efter frozen yoghurt, våfflor, smoothies och milkshakes.

I dag har Yogiboost sex glasskaffeér samt ett avtal i Kina som kan bli en riktig guldgruva framöver, men vi återkommer till det.

För det här är ingen spikrak framgångssaga.

När Yogiboost öppnade sin andra butik blev det succé igen – och grundarna la i högsta växeln, rädda för att någon annan skulle erövra marknaden annars.

Under de kommande 20 månaderna öppnades sex butiker i södra Sverige och Stockholm.

”Sedan kom väckarklockan när två av butikerna inte fungerade. När du inte har mycket kapital eller investerare blir det väldigt känsligt när en butik inte levererar som planerat. Det är lätt att bli fartblind, det är en av våra största lärdomar”, berättar Ludvik Engler Georgsson.

De två butikerna stängdes och familjen återvände till ritbordet för att utvärdera. Nu hade de mer kunskap om kundbeteendet och beslutade sig för att satsa på kaféer i köpcenter.

”Folk har inga problem att äta glass på en gågata under sommaren, men det finns en mental block mot att äta gå in och äta glass när det är kallt. I ett köpcenter är du redan varm och behöver inte pulsa genom snö i tio minusgrader”.

Köpcenter är även en plats med ett naturligt flöde som lockar såväl stammisar som nya impulskunder.

Nu räknar Yogiboost med att de sex butikerna ska bli 23 inom fem år – samtliga i noga utvalda köpcenter. I dag äger bolaget alla sina butiker och har inte tagit in en krona i riskkapital, men bakslaget 2016 kostade.

”Nedläggningarna fick nästan katastrofala följder och det var en svår tid för oss. Förlusten var stor men vi redde ut det och byggde vidare. I år omsätter vi 25 miljoner kronor och går plus minus noll, nu är vi på rätt väg och butikerna är lönsamma”.

Det är inte bara den snabba tillväxttakten som skapat huvudvärk under åren.

”Ja, det var för jäkligt”, suckar Ludvik Engler Georgsson när han tänker på den fleråriga rättstvisten med jätten Arla.

Det var vid grundandet av bolaget som Arla surnade till och tyckte att den lilla utmanarens namn var för likt deras varumärke Yoggi. Tingsrätten höll med Yogiboost men Arla drev fallet ändå upp till Patent- och marknadsdomstolen.

”De tyckte att vi snyltade på Yoggi och ville inte ge sig. Vi vill för allt i världen inte vara kopplade till Arla, vi är ju ett nytt och modernt varumärke!"

Ludvik Engler Georgsson är dock inte den som backar i första taget.

Advokatkostnaderna kom mycket riktigt att bli så stora att en förlust sannolikt skulle ha utblottat familjeföretaget – men så blev det inte. Fyra år efter tvistens start gick Yogiboost vinnande, och skyddade, ur striden.  

”Jag visste att jag skulle få rätt, så jag drog det till sin spets, men det var mycket David mot Goliat över det här”.

Yogiboost har tusentals följare på sina olika Facebook- och Instagramkonton. Att nå ut i sociala medier är avgörande eftersom kunderna är där – det vill säga ungdomar och barnfamiljer. Det skadar inte heller gilla-potentialen att varumärket utgörs av glada färger, en lycklig kossa och en smarrig glassupplevelse inpackad i glada färger och 70 sorters strössel.

”Alla vill vara glada och det krävs inte mycket för att få ett smile. Strategin är öppenhet, ärlighet och engagemang. Vi började fråga om vi får posta från kunderna, och då blir de glada och stolta och vi får respons”, förklarar Ludvik Engler Georgsson.

Framöver kan det bli aktuellt att ta in riskkapital för att skala upp. Den potentiellt riktigt stora guldgruvan hägrar just nu på andra sidan jorden. Yogiboost har nämligen teamat upp med ett kinesiskt familjeföretag som hittills öppnat fyra butiker i Shenzhen, Kina.

”Pappan driver kapitalet och låter barnen jobba med Yogiboost. Han hjälper dem att bygga upp det i Kina med målet är att de ska bli självförsörjande”.

Den historien bottnar i att dottern i den kinesiska familjen hade en pojkvän i Malmö. När hela familjen kom på besök gick de in på köpcentret Emporia i Malmö och hittade Yogiboost.

”Ena dottern älskade det och de var precis i processen där de valde vad de skulle starta upp i Kina. Mycket tillfälligheter, sen gäller det att bygga på dem också”, säger Ludvik Engler Georgsson och skrattar.

Det kinesiska företaget har fått licens att driva Yogiboost-butiker och förses med utbildning för att konceptet ska se lika ut världen över. Utöver licensen får de svenska grundarna en viss procent av den kinesiska omsättningen.

Visionen är att öppna runt 100 butiker inom fem år och hittills har fyra slagit upp portarna. Det har varit lite motigt eftersom konkurrensen om etableringar i köpcentrum i Kina är stenhård.

Ludvik Engler Georgsson menar även att det handlar om att förändra ett helt konsumentbeteende. I Kina anses det negativt att konsumera kalla saker eftersom det tar negativ energi att värma upp – inget guldläge för ett glassföretag.

Samtidigt har glasskonsumtionen fördubblats de senaste fem åren.

“Sådant här brukar ge snöbollseffekt. Det viktigaste är att de fortfarande är entusiastiska och att vi stöttar dem. En vacker dag är marknaden mogen och då gäller det att var på plats. Lyckas vi i Kina har vi potential att vara en av de tio största frozen yoghurtkedjorna i världen".

Läs mer