Så många fejkföljare har de svenska influencerstjärnorna

influencers
Så många fejkföljare har de svenska influencerstjärnorna

Towe Boström

Reporter

Var fjärde följare en bluff, enligt Resumé Insikt.

Influencer marketing, att använda populära profiler för att nå ut, är en vanlig strategi hos många annonsörer. I takt med att marknaden växer så ökar också antalet infuencers och potentiella samarbeten.

Samtidigt omsätter större profiler mångmiljoner med hjälp av sina följarskaror. 

Genomslag i sociala medier är ofta knutet till hur många följare en person har – men kan vi egentligen lita på att den siffran stämmer?

Vi på Breakit har tidigare visat hur enkelt det är att bygga upp en falsk Instagramprofil genom att köpa följare och likes.

Nu har Resumé Insikt, med hjälp av två olika verktyg, tittat närmare på 300 influencers och deras följare. Sajten konstaterar att personerna i snitt har 25 procent fejkade följare på sina konton.

På listan hittar vi bland annat Kenza, Isabella Löwengrip och Bianca Ingrosso men även mindre aktörer. 

Verktygen som används är IG Audit respektive HypeAuditor, som mäter på lite olika sätt. Resumé skriver att de visar samma siffra när det kommer till det totala antalet fejkföljare för alla influencers, men ibland skiljer sig väldigt mycket på individnivå,

IG Audit är ett gratisverktyg som analyserar 200 slumpmässiga följare utifrån faktorer som namn och poster. HypeAuditor, premiumversionen, agerar på liknande sätt men går igenom samtliga följare.

Det råder dock ingen tvekan om att flera stora influencers ser ut att ha en delvis tveksam följarbas.

Enligt Resumé har flera personer kontaktats varpå de nekat till att de skulle ha dopade konton, och även bett om att deras namn inte ska vara med i granskningen.

Bland dem som svarar och tillbakavisar uppgifterna om att kontot skulle bestå av en stor andel fejkade följare återfinns Joakim “Jockiboi” Lundell.

”Menar ni att 45 procent av mina följare är en dator? Er statistik stämmer inte. Jag har flest aktiva följare i Sverige versus min följarskara”, säger han till Resumé.

Han medger samtidigt att han fått utländska följare men hänvisar till dem som inaktiva konton och inte botar.

Svaret i sin helhet, samt svar från andra profiler, kan ni läser mer om här. 

Som vi tidigare rapporterat om är det i dag lätt att köpa fejkade följare, likes och kommentarer för en mindre slant. En uppsjö sajter uppmanar användare att köpa sig popularitet på sociala medier, samtidigt som Instagram utlovar krafttag mot aktörerna. En tillström av fejkade följare betyder dock inte att personer i fråga köpt dem, det kan exempelvis röra sig en botinvastion. 

Här är sex faktorer som avslöjar om någon har falska följare på Instagram. 

Läs fler artiklar
LÄS MER