Bakslag för Voi – slängs ut från Madrid

VoielfordonElscooter

Voi går in i Madrid. Foto: Press.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Madrid väljer att förbjuda Voi och två andra hyrtjänster för elsparkcyklar. Anledningen är att de inte informerat användarna om reglerna för hur de får användas.

Den svenska startupen Voi har under hösten rullat ut sin tjänst i flera städer runt om i världen. Fokus har initialt legat på Sverige och Spanien – där Madrid var en av företagets första satsningar.

Nu väljer staden att slänga ut alla aktiva elsparkcykeltjänster som etablerat sig där. Det skriver Di Digital genom nyhetsbyrån TT.

Samtidigt som tjänsterna för sparkcyklar verkar ha tagit världen med storm har det funnits ett överhängande hot om att förbjudas av städerna. I USA har elsparkcyklarna väckt debatt då många anser att de är för många och står i vägen för gångtrafikanterna. Något som bland annat ledde till ett förbud mot cyklarna i San Francisco i Kalifornien i juni i år. Sedan dess har två bolag fått tillstånd för sina tjänster i staden.

I Sverige har Stockholms stad också oroat sig för att samma problem skulle kunna uppstå. Efter att en stor mängd hyrtjänster för både cyklar och elsparkcyklar undersökt möjligheten att etablera sig i Stockholm – visade det sig att staden undersökte möjligheter att förbjuda dem helt.

Bolagen som drabbas av Madrids beslut är Voi, Lime och Wind. Motivet är att företagen inte har gjort tillräckligt för att informera kunderna om reglerna för hur cyklarna får användas.

Reglerna i staden säger att elsparkcyklarna inte får köras på trottoaren, torg eller gågator.

Samtidigt har de möjlighet att ansöka om licens för att tillhandahålla sina hyrtjänster i Madrid på nytt, enligt ett uttalande från Madrids stadshus.

Vill du läsa mer om Vois resa från 0 till 500 miljoner på bara några få månader? Häng med Breakit bakom kulisserna hos Voi.

Läs mer