Efter åtalet mot Mikael Olander – Bygghemma stuvar om i toppen

Bygghemmae-handel

Mikael Olander

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Mikael Olander ska sluta som vd och koncernchef – delvis på grund av rättsprocessen i Finland.
"Viktigt både för mig och övriga aktieägare", säger han.

Breakit berättade nyligen om hur den rekordvarma sommaren blev en dyster historia för e-handlaren Bygghemma. Försäljningen inom gör-det-själv-segmentet påverkades negativt med 80 miljoner kronor.

Nu står det klart att bolaget möblerar om i toppen.

Mikael Olander kliver ned från rollen som vd och koncernchef, ett jobb han haft sedan 2012.

Istället ska han jobba som chef över gör-det-själv-segmentet, vara operativ chef och ansvarig för företagsuppköp. Bygghemmas finanschef Martin Edblad har utsetts till tillförordnad vd och koncernchef för bolaget. Han tillträder den 1 april 2019, då Mikael Olander kliver ned. 

”Genom förändringarna kommer jag fullt ut kunna arbeta med kärnaffären och samtidigt ge utrymme för en stark ledare som stöttar våra ambitiösa tillväxtplaner under kommande år", säger Mikael Olander i ett pressmeddelande.

I bakgrunden finns även det faktum att Mikael Olander sedan i augusti har ett åtal för skattebrott hängande över sig. Saken gäller hur moms hanterades under hans tid som vd för Qliro.

"Förändringen gör också att den juridiska process gällande momshantering på Åland som kommunicerats tidigare och som avser en period då jag var vd för Qliro Group, inte behöver belasta Bygghemma, vilket är viktigt både för mig och övriga aktieägare”, säger Mikael Olander i pressmeddelandet. 

Bygghemmas styrelseordförande Henrik Theilbjørn flaggar för att ytterligare förändringar kan komma framöver. 

"Över tid kommer vi även att stärka teamet med en permanent vd och koncernchef, men vi är övertygade om att Martin Edblad i dagsläget är bäst lämpad att leda bolaget", säger han i ett pressmeddelande. 

Bygghemma omsatte närmare 1,3 miljarder kronor under årets första tre kvartal. Det långsiktiga målet är att nå en omsättning på 10 miljarder kronor. Bolaget börsnoterades tidigare i år, men har hittills haft en skakig resa. Sedan noteringen har aktien gått ned med över 30 procent.

Läs mer