Sök

Källor avslöjar: EU skrotar sitt kontroversiella förslag om filmförbud

Emanuel Karlsten skriver om det kontroversiella EU-förslaget. Foto: TT, Istock och Breakit.

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

EU väntas snart vara klar med trilogförhandlingar kring “Internetfilter” och “länklicens”. Men redan nu är en sak klar enligt mina källor: Det blir inget förbud att filma knatteligans fotbollsmatch.

Det var en av de mest spektakulära och symboliska beslut som togs i somras i de många turerna kring Europaparlamentet och de nya internetlagarna. Att alla rättigheter till det som fotas på “sportevent” tillhör arrangören. Det är formulerat just så trubbigt, vilket i sin tur skulle innebära att till och med bilder från en knattematch skulle falla under samma begränsning.

Jag var själv på plats när parlamentet röstade igenom förslaget och fick efteråt en pratstund med den föredragande, Alex Voss. Jag försökte förstå varför han hade röstat igenom ett så trubbigt förslag. Han svarade att det var ett misstag. Jag förstod inte, misstag, han röstade ju igenom det precis? Voss vände sig förvirrat till sina medarbetare och frågar “var det med?”

Det var spektakulärt och den bandade intervjun fick stor internationell spridning.

Axel Voss hade röstat igenom ett förslag han inte trodde på och inte vill ha med. Nu skulle han tvingas försvara det i de så kallade trilogförhandlingar med ministerrådet.

Just då tycktes det som en axelryckning, att det kommer försvinna snabbt eftersom varken ministerrådet eller Voss ville ha det.

Men något hände. I trilogförhandlingarna höll Voss plötsligt oväntat hårt i förslaget gentemot den andra parten, ministerrådet, som inte alls vill ha med det. Allt enligt källor som deltagit i förhandlingarna.

Till slut backade han, förra måndagen den 27 november. I trilogsamtal sa han att parlamentet kan avstå förbudet i utbyte mot att EU-kommissionen publicerar en skrivelse där de lovar att utreda filmfrågan separat, för att sedan kunna lägga fram det som ett framtida förslag. EU-kommissionen var positiva och gav ett slutgiltigt löfte igår, 3 december, om att publicera en sådan text.

Texten väntas komma under veckan, enligt mina källor inifrån trilogförhandlingarna. Det är inte klart om kommissionen kommer hänvisa att den utredningen är ett resultat av en kompromiss i trilogförhandlingarna.

Förhandlingarna är just nu i en skör fas. De kan vara klara redan på torsdag 13 december, vilket i så fall skulle vara ett genombrott. Det innebär att EU-parlamentet kan rösta på ett slutgiltigt förslag redan i februari.

Först då vet vi exakt vilka konsekvenser en eventuell “länklicens” och ett “internetfilter” kan få.

Läs mer