Sök

Yari Foundation använder techmetoder för att bygga skolor i Iran

TruecallerVideoplaza

Sorosh Tavakoli (t.v.) och Nami Zarringhalam (t.h.) är bland profilerna som backar stiftelsen Yaris satsningar för att säkra skolgången åt fler barn. Foto: Sara Lindmark samt press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Videoplaza-grundaren Sorosh Tavakoli och Truecaller-grundaren Nami Zarringhalam är bland personerna som backar välgörenhetsstiftelsen Yari.

För ett år sedan skakade jorden bokstavligt talat under fötterna på människorna i Kermanshah-regionen i Iran

En jordbävning krävde hundratals liv och ytterligare tusentals skadades. För att hjälpa lokalbefolkningen på fötter har nu välgörehetsstiftelsen Yari byggt upp två nya jordbävningssäkrade skolor i regionen. På listan över privata donatorer hittar man en rad techprofiler, bland annat Nami Zarringhalam, medgrundare av Truecaller och Sorosh Tavakoli, grundare av Videoplaza.

“Jag tycker att det är en extremt eftertänksam organisation som verkligen funderar över vilka behov som är viktigast och var man kan ha en påverkan. Man sköljer inte bara över ett område med filtar och tält”, säger Sorosh Tavakoli.

Totalt har organisationen samlat in 800.000 kronor för att bygga de två skolorna. Yaris kärnverksamhet är dock att ge individuella skolelever studiestöd för att hjälpa dem genom själva utbildningen. Sorosh Tavakoli har varit en av verksamhetens stora donatorer sedan sommaren 2017, och en av sakerna som lockade honom var Yaris sätt att applicera modeller från det digitala näringslivet på välgörenhetsbranschen. Man jobbar enligt en så kallad "agil" arbetsmetod, i sprinter med sina egenutvecklade IT-system och hittills har man fått in faddrar för närmare 500 barn. Om ett halvår är målet att ge studiestöd till över 1000 barn.

“Jag agerar mer som en produktägare än en traditionell ordförande. Barnen och faddrarna är mina ‘stakeholders’”, säger Siavoush Mohammadi, ordförande för Yari.

I IT-systemet får alla faddrar tillgång till betyg och bilder på alla barn de stöttar.

“Vi jobbar med kontantstöd eftersom det är mest effektivt och försöker göra allt datadrivet, effektivt och transparent”, säger Siavoush Mohammadi.

Nästa steg för organisationen nu är att expandera systemet till fler länder så även personer utanför Sverige kan donera.

“Vår vision är att det här ska bli standarden för välgörenhet. Vi vill att det här ska kunna växa utanför Iran också”, säger han.

Den fullständiga listan över entreprenörerna som donerat till skolprojektet:

Ali Atighefrosh, Babak Rasoulzadeh, Crisp AB, Faraz Azima, Hamed Nassajan, Hans Wahlberg, Kourosh Farhang, Nami Zarringhalam, Omid Ashrafi, PerSiS förening, Piroz Hasanizadeh, Reza Farhang, Saiam Mufti, Shervin Razani, Siavoush Mohammadi, Sorosh Tavakoli, Soudabeh Maleki, Yasmime Sateii samt alla faddrar.

Läs mer