Newsreps skulle göra hela världen till journalister – nu går hajpade utmanaren i konkurs

Newsreps Media
Newsreps skulle göra hela världen till journalister – nu går hajpade utmanaren i konkurs

Anders Nilsson och Andreas Carlsson står bakom Newsreps. Foto: Pressbild samt TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Google och kändisproducenten Andreas Carlsson tryckte in sina pengar i bolaget.
Nu går nyhetsjagarappen Newsreps i konkurs, kan Breakit avslöja.

Entreprenören Anders Nilsson startade Newsreps redan 2014. Tanken var att samla människor över hela världen i en app – och låta dem bidra med bilder och rapportering på plats när dramatiska nyhetshändelser sker.

På andra sidan skulle kunderna, de stora mediebolagen, snabbt och enkelt kunna köpa hett material. De skulle också kunna lägga ut uppdrag i appen, som av vissa kallades för ett Uber för journalistik.

När Google 2016 för första gången delade ut miljoner till innovativa mediesatsningar fanns Newsreps bland de utvalda.

“Det är ett erkännande att det vi jobbar med uppskattas av Google och framförallt är det en spark i häcken och tummen upp för det vi har planerat framåt,” sade Anders Nilsson då till Breakit.

Samma år stod det klart att musikproducenten Andreas Carlsson investerat i Newsreps.

"Jag är stolt över att vara en operativ del av mediabolaget Newsreps, som kommer att göra hela världens befolkning till framtida journalister med en enkel ersättningsmodell", skrev han själv om bolaget

Andreas Carlsson gav samtidigt en dyster profetia för traditionella medier. Han såg en framtid då ingen mediakanal "kommer att ha ha råd med heltidsanställda utan kommer att behöva förlita sig på privata aktörer som jobbar som Newsreps".

Men det stora genombrottet tycks ha uteblivit.

Newsreps har just försatts i konkurs, kan Breakit avslöja. I konkursansökan framgår att bolaget har skulder till statliga Almi samt till aktieägare.

Företaget har inte lämnat in något bokslut för 2017. Året dessförinnan hade Newsreps en nettoomsättning på knappt 10.000 kronor.

Bolaget prisades 2016 som "årets startup" på mediebranschens stora event MEG.

Breakit har sökt Anders Nilsson, som svarar kortfattat via sms.

"Har inte så mycket att tillägga. En bra satsning med ambitioner som tyvärr inte riktigt lyfte", skriver han till Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER