Eequity breddar med Johan Symmons – värvar partner från Ikeas maktbolag

Eequity riskkapital
Eequity breddar med Johan Symmons – värvar partner från Ikeas maktbolag

Johan Symmons går från Inter Ikea till Eequity. Foto. Pressbild samt skärmdumpar.

Erik Wisterberg

Reporter

Johan Symmons är partnern som ska hjälpa Eequity att casha in – och bredda.

Riskkapitalbolaget Eequity har främst gjort avtryck genom sina investeringar i e-handelsbolag som riktar sig mot konsumenter.

I portföljen finns bolag som Na-kd, Ideal of Sweden och Caliroots.

Enligt egen uppgift har man Nordens "största koncentrerade portfölj av e-handelsbolag", med 17 innehav.

Nu är Eequity i färd med att resa sin fjärde fond, som har ett mål på 1,5 miljarder kronor, pengar som ska pumpas in i nya potentiella framgångssagor. Hittills är 600 miljoner säkrade från finansiärer.

I samband med den nya fonden väljer riskkapitalbolaget att ta in en ny partner – och bredda sig.

"Vårt fokus är fortfarande e-handeln, men vi tittar nu även på närliggande branscher som säkerhetslösningar, betalningslösningar och bolag inom business to business", säger Johan Symmons till Breakit.

Sedan november är han Eequitys fjärde partner.

Johan Symmons har ett förflutet på Ikeas mindre publika del, maktbolaget Inter Ikea. Förutom att äga rättigheterna till Ikea-konceptet även har Inter Ikea en ganska omfattande investeringsverksamhet. 

Johan Symmons var på bolaget i ett decennium.

"De senaste tio åren har jag jobbat med investeringar inom Inter Ikea, både direkta investeringar och fondinvesteringar", säger han.

Det var genom vissa av dessa investeringar som han kom i kontakt med Eequitys grundare, Patrik Hedelin och Magnus Wiberg.

"Jag har följt dem på nära håll i flera år och de har lyckats skapa en verktygslåda av sektorsexpertis som få andra har när det kommer till att driva lönsamhet för den här typen av aktörer", säger Johan Symmons.

Han ska främst bidra med en bredare blick, som sträcker sig över fler sektorer än e-handel. Men Johan Symmons ska också bli Eequitys spjutspets på ett annat, viktigt, område.

Det handlar om när riskkapitalbolaget ska hämta hem vinningen från sina investeringar.

"Jag har jobbat mycket med transaktioner, hur man köper och säljer bolag, så jag kommer att hjälpa till att titta på vad som är nästa steg i livet för befintliga innehav och se om de har nått så långt att de ska noteras, eller säljas vidare".

Läs fler artiklar
LÄS MER