Ön Niue stämmer Internetstiftelsen i Sverige

Stämning Internet Internetstiftelsen
Ön Niue stämmer Internetstiftelsen i Sverige

Ön Niue tillhörde tidigare Nya Zeeland men är självständiga sedan 1974. Foto: AP Photo/Nick Perry

Tobias Blixt

Reporter

Kräver Internetstiftelsen i Sverige på cirka 200 miljoner kronor för deras kontroll över toppdomänen .nu.

Ett storbråk har blossat upp mellan den autonoma ön Niue i södra Stilla Havet och Internetstiftelsen i Sverige. Bråket gäller den i Sverige populära sajtändelsen .nu –  som är Niues toppdomän och olovligen kontrollerat av Sverige enligt en stämningsansökan.

Söderhavsön Niue stämmer Internetstiftelsen i Sverige på cirka 200 miljoner. Det skriver Dagens Industri

”Det kommer att ligga runt 200 miljoner kronor. Det ska räknas fram av en oberoende part utifrån vinsten de här fem åren som Internetstiftelsen olovligen har administrerat Niues toppdomän”, säger Pär Brumark, särskilt sändebud för Niues regering till tidningen.

Sedan 2013 administrerar Internetstiftelsen nämligen inte bara över Sveriges toppdomän .se, utan också över Niues ovan nämnda toppdomän.

Dagens Industri rapporterar att Internetstiftelsen – enligt deras egna dokument – räknar med att tjäna mellan 30 och 35 miljoner per år på domännamnet.

Bråket har pågått länge och har sin början i att stiftelsen IUSN, i samarbete med det amerikanska bolaget Worldnames Inc., köpte rättigheterna till toppdomänen av Niues dåvarande regering i början av 1990-talet. Det avtalet ska ha upphävts av en ny lag på ön bara ett år senare.

Niue har sedan dess hävdat rätten till den egna domänen.

“Vi protesterade redan 2013, sedan har de inte velat kommunicera. De har bara hävdat att länsstyrelsen har sagt ok”, säger Pär Brumark till DI.

Internetstiftelsen i Sveriges vd Danny Aerts menar i sin tur att de fick grönt ljus från länsstyrelsen innan de gjorde bedömningen att de kunde driva .nu.

Men enligt DI har länsstyrelsen senare sagt att ett förhandsbesked inte går att tolka som ett grönt ljus.

Danny Aerts säger till tidningen att diskussionen om avtalet med den amerikanska organisationen inte har något med svenska Internetstiftelsen att göra.

”Ön har skrivit ett avtal med en organisation i USA, och nu finns det en diskussion om det avtalet. Men det har inte så mycket att göra med oss”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER