Duons skolprojekt lockade investerarna – nu finns de i 700 butiker

Färsking Crowdfunding handel
Duons skolprojekt lockade investerarna – nu finns de i 700 butiker

Foto: Press / Unsplash

Tobias Blixt

Reporter

Siktar på att lansera nästa produkt.

Med ihärdigt arbete och ett nätverk av kunniga entreprenörer lyckades Amanda Larsson och Calle Rosengren slå mynt av sitt UF-företag och lansera granolan Färsking på butikshyllorna.

Duon kollade på flingorna som marknadsfördes mot barn och unga och blev förfärade över hur mycket socker de innehöll. De bestämde sig för att skapa en nyttig granola riktad mot unga.

De 21-åriga entreprenörerna har sedan lanseringen i augusti plockat in kapital både från crowdfunding-tjänsten Pepins, liksom från andra investerare. Totalt tog de in ungefär 6 miljoner kronor i deras senaste nyemission, där Gullspång Invest och vattenreningsbolaget Blue stod för merparten av pengarna.

“Tanken var att vi skulle genomföra nästan hela nyemissionen via crowdfunding. Sen blev större finansiärer intresserade och de är med sina värderingar dröminvesterare för oss. Därför valde vi också att höja nyemissionen”, säger Amanda Larsson, vd och grundare.

Totalt 2,1 miljoner och 364 nya ägare togs in genom Pepins.

Sedan lanseringen i slutet av augusti har duon lyckats passera sitt mål om att finnas i 600 butiker innan årets slut och finns nu på cirka 700 butikshyllor runtom i landet. Exakt hur försäljningen har sett ut vet vi inte, men Amanda Larsson säger att det har gått enligt plan.

“Den är vad vi beräknade, så vi känner att vi har lyckats med att hålla planen. Nu är vi taggade på att satsa ännu mer nästa år och ta ett stort kliv då.”

Det stora klivet ska bland annat inkludera lanseringen av Färsking inom en helt ny produktkategori. Exakt vad det blir är än så länge hemligt.

“Vi kommer satsa mycket på aktiviteter i butikerna. Vi håller också på att innovera i en ny kategori. Men jag kan inte säga mer än att det är en kategori där vi kan göra stor skillnad för barn och unga”, säger Amanda Larsson.

Gullspång Invest har tidigare investerat i bolag som Oatly, Nick's och Trine.

Läs fler artiklar
LÄS MER