Apohems vd om beslutet: "Vi underskattade komplexiteten"

AxfoodApohemApotek

Johan Bergenheim, vd på Apohem. Foto: Press/Unsplash

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Nätapotekets försäljning av läkemedel är stoppad. Nu hoppas vd:n Johan Bergenheim att de snart kan vara redo för ett nytt försök.

Läkemedelsverket har valt att stoppa nätapoteket Apohems försäljning av receptfria läkemedel, något vi rapporterade under gårdagen. Beslutet innebär att Apohem inte kan sälja receptfria läkemedel innan man bevisat att man klarar av att tillhandahålla alla läkemedel som omfattas av lagen om läkemedelsförmåner.

Apohems medgrundare och vd Johan Bergenheim berättar att de respekterar beslutet. Att få tillstånd är centralt för dem om de ska bedriva öppenvårdsapotek.

“Det är vårt fulla fokus nu”, säger han.

Nätapoteket fick tillstånd att sälja receptbelagda läkemedel i augusti. Hittills har de inte lyckats komma igång med försäljningen av dessa och därför väljer alltså Läkemedelsverket att stoppa försäljningen av samtliga läkemedel.

“Vi underskattade komplexiteten i att bli klara med system och allt som behöver vara på plats. Vi ansökte om tillstånd lite för tidigt, vi var helt enkelt inte redo”, säger Johan Bergenhem.

Han vill samtidigt understryka att verksamheten inte är stoppad och att de inte har förlorat något tillstånd. Ambitionen är fortfarande att sälja både receptfria och receptbelagda läkemedel och att häva förbudet genom att bevisa för läkemedelsverket att de kan följa Läkemedelsverkets regler.

“Planen för oss har varit att sälja receptbelagda läkemedel innan årets slut och den planen ligger fast. Tills dess har vi tagit ned receptfria läkemedel från vår sajt.”

Enligt Johan Bergenheim handlar det om ett hundratal produkter som har plockats bort från sajten när de inte längre fick sälja receptfria läkemedel. Något som enligt honom inte har haft någon drastisk påverkan på deras försäljning.

Apohem lanserade i juni. Bakom bolaget står Axfood, Axel Johnsons investeringsbolag Novax och e-handelsentreprenörerna bakom Lenson. Bara två månader efter lanseringen valde bolagets vd Henrik Patzer att sluta.

Efter läkemedelsstoppet säljer de fortfarande apoteksnära varor som hudvårdsprodukter, plåster och halstabletter.

Läs mer