Sök

18 spelbolag kräver: "Stoppa Svenska spels licens"

Svenska Spelspelbranschen

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Anklagar det statliga spelbolaget för fulspel inför monopolets fall.

Som bekant får Sverige en ny spellagstiftning nästa år, då monopolet faller. De utländska spelbolagen ska istället verka under en licensmodell, som innebär att deras verksamhet blir reglerad och förhoppningsvis beskattad i Sverige.

Nu försöker alla få ett så bra utgångsläge som möjligt.

Branschföreningen för Onlinespel kräver i en debattartikel i onsdagens pappersutgåva av Dagens Industri att statliga Svenska spel ska nekas licens för sin verksamhet. Detta något spektakulära utspel kommer eftersom Svenska spel enligt debattartikeln ska ha riggat sin verksamhet på ett sätt som "motverkar syftet med den nya spellagen".

Den nya spelmarknaden i Sverige kommer att vara indelad i tre delar.

# En konkurrensutsatt del, som omfattar spel och betting online.

# Spel för allmännyttiga ändamål, främst lotterier och bingo.

# En del som förbehålls staten och som främst omfattar statliga kasinon och spel på värdeautomater.

Svenska spel har förberett sig för avregleringen genom att skapa ett speciellt dotterbolag för att husera sin verksamhet inom den konkurrensutsatta onlinedelen. Detta eftersom ett och samma bolag enligt den nya lagen inte kan agera på flera av spelmarknadens olika delar.

Men enligt Branschföreningen för Onlinespel samarbetar Svenska Spels olika delar på ett sätt som strider mot den nya spellagens regler. Det handlar bland annat om hur Svenska Spels it-avdelning jobbar, samt hur man hanterar kunduppgifter.

"För det första verkar Svenska Spels agerande strida mot målet att skapa tre olika marknader som har olika syften och därför måste vara skilda från varandra. För det andra strider bolagets agerande mot principerna för sund och likvärdig konkurrens", heter det i debattartikeln.

18 spelbolag, bland andra Betsson, Mr Green och Kindred, står bakom Branschföreningen för Onlinespel.

Läs mer