Linkedin samlade in mejladresser – bröt mot dataskyddslag

Linkedin
Linkedin samlade in mejladresser – bröt mot dataskyddslag

Foto: TT.

Finwire / Breakit

Det Microsoft-ägda jobbnätverket Linkedin har haft tillgång till 18 miljoner mejladresser från personer som inte var användare av plattformen.

Det framgår inte hur Linkedin fick tillgång till adresserna men dessa användes för direkt marknadsföring på Facebook i syfte att locka personerna att bli användare av plattformen. Det visar en publicerad rapport från Irlands dataskyddsmyndighet (DPC), skriver Techcrunch.

Enligt DPC tillämpade Linkedin denna praxis på personer i USA och det under upptakten till införandet av nya EU-dataskyddslagen, GDPR.

Som ett resultat av att man agerade utefter ”frånvaro av instruktion från datakontrollanten i EU”, vilket är Linkedin på Irland, ansågs företaget ha gjort ett brott mot lagen om dataskydd.

Linkedin-upptäckten kom under en bredare utredning mot flera andra amerikanska techbolag, däribland Facebook, och initierades på klagomål från en användare förra året. DPC uppger att Linkedin uppmanades att åtgärda problemen innan införandet av GDPR, vilket bolaget gjorde.

Läs fler artiklar
LÄS MER