Sök

Jenny Hermanson fick Spotifys chefer att börja fråga varandra hur de mår

Spotify

Jenny Hermanson är vd för Spotify i Norden. I bakgrunden syns HR-chefen Katarina Berg. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Spotifys Norden-vd öppnar upp om livskrisen.

De flesta vet vem Spotifys vd Daniel Ek är, och en hel del har koll på hans medgrundare Martin Lorentzon. Under dem finns ett antal nyckelpersoner som bidragit till att göra Spotify till världens största betalda streamingtjänst.

En av dem är Jenny Hermanson.

Hon kom till Spotify ett år före den officiella lanseringen, och har sedan dess klättrat till positionen som Norden-vd. Trots det är hon lite av en doldis i det svenska näringslivet. Men i en intervju med tidningen Chef öppnar Jenny Hermanson upp kring livet på Spotify.

”Det du ser och hör om Spotify ligger oftast någon i mitt team bakom. Det är kommunikation, marknadsföring, hela vår contentaffär – det vill säga de som har relationer med artister, låtskrivare, managers, skivbolag – plus redaktionen som gör spellistor eller som de själva säger, ’blandband’", säger Jenny Hermanson till chef.

I dag är hon chef över ett 60-tal personer, som tidigare var hennes arbetskamrater.

”Det har varit min största utmaning utifrån svensk jantelag, att inte trampa på någons tår och ta beslut över huvudet på folk", säger Jenny Hermansson till Chef.

En stor del av intervjun handlar dock om ett mörkare tema, som gått hand i hand med hennes karriär på Spotify.

När Jennys mamma bara var 50 år fick hon diagnosen alzheimer. I sex år har Jenny Hermanson kombinerat karriären på Spotify med att ta hand om sin mamma i Örebro. Förutom semestrar och helger har hon stundtals spenderat en dag i veckan där.

”Jag har varit helt transparent med teamet, det är väldigt skönt att ha en bra dialog med dem som är närmast. Jag har ett behov av att kunna berätta, för sjukdomen går i skov. Det känns som det alltid händer något när jag är ute och reser. Senast vi var på konferens i Danmark blev mamma sjuk och jag behövde åka hem", säger Jenny Hermanson till Chef.

Hennes situation har också lett till en speciell rutin när Spotifys nordiska toppchefer samlas.

"I ledningsgruppen inleder de också varje möte med att gå laget runt och kolla hur alla mår och var man befinner sig i livet. På initiativ från Jenny Hermanson", skriver Chef.

Intervjun är värd att läsa i sin helhet. Men en rolig detalj som Jenny Hermanson bjuder på är hur hon lättast får tag på Spotifys väldigt påpassade vd Daniel Ek.

Det sker via Snapchat.

”Jag vet inte hur det började. Han har säkert testat 35 olika kommunikationssystem. Men det är mig och Snapchats grundare (Evan Spiegel) som han numera pratar med via den plattformen", säger Jenny Hermanson i intervjun.

Läs mer