Sök

Doconomy vill minska klimatpåverkan – med hållbar banktjänst

DoconomyfintechBlack Friday

Nathalie Green, vd och medgrundare på Doconomy. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

De vill ta hållbar konsumtion till nästa nivå. Utvecklar klimatkompenserande banktjänsten DO.

Efter åtta år på SPP och arbete med hållbara investeringar ville Nathalie Green göra någonting nytt – med fortsatt fokus på hållbarhet. Sedan några år tillbaka hade hon fastnat för Åland index. Det är en beräkningsmodell för koldioxidavtryck framtaget av Ålandsbanken.

Hon hade tidigare varit i kontakt med Helena Mueller, som är styrelseordförande och Strategichef och Mathias Wikström som är Innovationschef. De var med och utvecklade Åland index med Ålandsbanken.

Tillsammans bestämde de sig för att ta innovationen till nästa nivå och grundade Doconomy för att utveckla banktjänsten DO. Produkten är en app och ett kreditkort som ska verka för att minska individens klimatpåverkan. Något som ska göras genom att bland annat låta användaren följa sin klimatpåverkan från köp och genom att erbjuda klimatkompenserande fonder.

“Många har inte riktigt snappat upp att det är en win-win att investera hållbart. Det finns fortfarande en uppfattning om att det är dyrare att investera hållbart”, säger Nathalie Green, vd och medgrundare av Doconomy.

Den ökande konsumtionen har uppmärksammats på flera håll de senaste dagarna. Mellan den i Sverige nyligen introducerade Singles day och hajpade Black Friday har nyheter om allt från köprekord till protestdagar rapporterats.

För Nathalie Green och teamet på Doconomy är målet att minska konsumtionen.

“Vi har knutit till oss ett antal handlare som vi har med oss på den här resan. Det innebär att om du köper en produkt hos dem så får du DO-krediter, vilket är lika med produktens klimatavtryck. Sen väljer du i vår app om du vill spara den eller klimatkompensera med det. Vi kommer att påbörja en pilot med upplägget ganska snart”, säger hon.

“Det är en form av bonusprogram, men man kan inte använda sin bonus för att konsumera mer.”

Tjänsten är fortfarande under utveckling men planen är att app och kort ska lanseras någon gång under första kvartalet nästa år. Ålandsbanken är med som minoritetsägare i bolaget och fungerar som bolagets underleverantör.

Utöver grundare och anställda finns även privata investerare med i satsningen, men Nathalie Green vill inte avslöja vilka ännu.

Utöver ovan nämnda grundare är Johan Pihl, Jacob Odquist och Fredrik Lagerträd också medgrundare av tjänsten.

Läs mer