Sök

Kollektiva ansöker om tillstånd att lämna bolån – backas av finanskändisar

KollektivaBolånBostäder

Lena Apler är grundare till banken Collector. Foto: Tor Johnsson

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Allt fler aktörer börjar utforska den stekheta bolånemarknaden. Sedan omregleringen tidigare i år har ett flertal nya utmanare meddelat sitt intåg på marknaden som tidigare dominerats av storbankerna.

Nu kan Breakit avslöja att gänget bakom den nedstängda pensionstjänsten Kollektiva är ett av alla företag som undersöker möjligheterna att ge sig in i bolånestriden.

Handlingar från Finansinspektionen avslöjar att Kollektivas nystartade dotterbolag har ansökt om tillstånd att lämna bostadskrediter. Samtidigt berättar Kollektivas vd Nicklas Larsson att de befinner sig i ett tidigt skede i processen och inte kan säga något om produkten.

“Vi håller på att slå fast hur detta ska gå till. Vi håller på att forma hur vår produkt skulle kunna se ut och vi jobbar på ett erbjudande som vi tror kommer vara attraktiv”, säger han.

Kollektivas pensionstjänst skulle revolutionera hur vanliga svenskar sparar till sin pension genom en app där användarna enkelt kunde byta fonder och hålla koll på hur andra i samma generation sparade.

Bland bolagets investerare finns Collectors grundare Lena Apler och Sigma-grundaren Dan Olofsson, liksom Greg Dingizian som grundat fastighetsbolaget Victoria Park och Anders Pettersson som bland annat varit chef för sängtillverkaren Hilding Anders.

Men tjänsten har lagts på is sedan ungefär ett år tillbaka.

Bakgrunden är att förutsättningarna för att arbeta mot Pensionsmyndighetens plattform helt har förändrats som en reaktion på härvorna kring fondbolagen Falcon Funds och Allra. När Kollektivas möjligheter att arbeta mot pensionsmarknaden stängdes ned började de titta på nya affärsområden, där bolån är ett av flera områden som utforskas.

“Vi arbetar med att komma tillbaka till marknaden på ett nytt sätt med erfarenheter från det tidigare arbetet. Vi lärde oss mycket av marknaden och hur man kan ta fram kostnadseffektiva produkter för användarna”, säger Nicklas Larsson.

Kollektiva hade vid tidpunkten för tjänstens nedläggning tagit in cirka 70 miljoner kronor i riskkapital.

Om planerna på att ta in ytterligare riskkapital säger Nicklas Larsson:

“Vi har en finansiell plan som stöds av våra huvudsakliga investerare”, säger han.

Företaget är ett i raden av bolåneutmanare som startats den senaste tiden. Många väntar fortfarande på tillstånd från Finansinspektionen, andra har svårt att hitta finansiering till sina bolån.

Läs mer